Кое адаптирано мляко да изберем?

Няма по-добра и засищаща храна за бебето от майчината кърма. Но в случаите, когато майката не може да кърми, на помощ идва адаптираното мляко. Благодарение на съвременните технологии, то се доближава максимално до състава на кърмата и е чудесен начин да осигурите всички нужни вещества за правилен растеж на бебето. 

Адаптираните млека са предназначени за различни възрастови групи, като така ви дават богат избор на видове за новородени, бебета над 6 месеца, деца над 1 година и т.н. Преди да направите вашия избор трябва да се съобразите с подходящата възраст и да обърнете специално внимание на състава на продукта. Важно е той да е обогатен на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и соли. Доброто адаптирано мляко е лесно за смилане от организма на детето.

Какви видове има?

В основата на адаптирания продукт може да стои краве, козе или соево мляко, както и напълно или частично хидролизиран млечен протеин. Важно е наличието на суроватъчни протеини, защото те съдържат полезни аминокиселини. Друга ключова съставка са пробиотичните бактерии. Всяка формула е съобразена с калорийните нужди на бебето според възрастта му. Например, ако детенцето е недоносено, то подходящо за него ще е по-високо калорийно съдържание. Според някои специалисти формулата на база на краве мляко се усвоява по-лесно от мъника. Други смятат, че козето е по-близо до състава на кърмата, което го прави по-лесно за храносмилане. Истината е, че вие сами ще разберете кой е най-добрият избор за вашето бебе, тъй като всяко мъниче и неговото стомахче са индивидуални.

В случай, че съкровището ви е алергично към белтъка на кравето мляко, можете да изберете формула с хидролизиран млечен протеин. Но това категорично трябва да се случи след консултация с педиатър. Ако детето има такава алергия това значи, че подходящото адаптирано мляко за него е без лактоза. 

Соевите млека не са подходящи за алергични мъници, въпреки липсата на белтъка на кравия продукт. Не се препоръчват и за новородени бебета, а само за малчугани над 6 месеца. Съветваме да давате на детенцето соев продукт, единствено след като сте се консултирали с лекар.

Съществува и друг важен протеин, освен суроватъчния, а именно казеинът. Той е включен и в състава на кърмата, като съотношението му спрямо суроватъчния протеин е около 40/60. Формулите, подходящи за новородени дечица до 1 година, запазват това съотношение. Тези, които са предназначение за по-големи малчугани, са с по-високо казеиново съдържание и са по-засищащи, защото с израстването дребосъкът се нуждае от повече енергия. Млеката на основата на казеин са обогатени с витамини и минерали с добавена лактоза и декстрин – малтоза. При необходимост потърсете специална формула за рефлукс, която да ви помогне да се справите с проблема с повръщането.

За да обобщим, преди да изберете адаптирано мляко, независимо от марката, трябва да се съобразите с няколко ключови фактора:

  • Възрастта на бебето и необходимия калориен прием;
  • Алергични реакции при мъника;
  • Чувствителен стомах или рефлукс;
  • Състава на формулата.

Всички съвети и насоки могат да ви бъдат от полза, но вие сами най-добре можете да прецените коя адаптирана храна понася най-добре на мъничето. Следете дали бебето расте с нормални темпове – все пак това е очаквания резултат от пълноценното хранене. Наблюдавайте дали малчуганът не плаче твърде често, защото изпитва глад или пък има стомашни болки. При непоносимост към дадена формула или алергични реакции като обриви, отоци и други, незабавно спрете приема на продукта и се свържете с педиатър.