Зъбобол при бременност

Облекчаване на зъбобол при бременност

Бременността е магично изживяване за една жена, което включва множество нови чувства и емоции, но за някои бъдещи майки и потенциално неприятни странични ефекти. Един от проблемите, с които може да се сблъскате по време на този специален за вас период е зъбоболът. Тогава възниква въпроса „Какво мога да пия за болката?“ Тук ще намерите няколко съвета как може да се справите с този проблем.

Причини за зъбобол по време на бременност

Докато вашето бебе се развива в утробата, нивата на хормоните ви се повишават. Това може да доведе до болки в зъбите и други проблеми свързани с тях, като например:

  • Натрупване на плака

Ако не се лекува, плаката може да се натрупа и в крайна сметка да се втвърди в зъбен камък и да увеличи риска от кариес.

  • Сутрешно гадене

През първите месеци на бременността повръщането е често срещано явление за повечето жени. Затова е препоръчително след това да измиете зъбите си с киселинно-неутрализираща паста за зъби, която да елиминира действието на стомашните киселини, предизвикващи ерозията на зъбите. В противен случай емайлът започва да отслабва, давайки предпоставка за по-нататъшни признаци на зъбобол.

  • Заболяване на венците

Поради хормонални промени, повечето жени са по-податливи на заразяване с гингивит по време на бременност. При него венците се възпаляват и стават нежни и уязвими към по-сериозни проблеми.

Лечение на зъбобол по време на бременност

Въпреки че има различни възможности за домашно лечение, най-безопасното и най-ефективно решение за справяне със зъбобол по време на бременност е да посетите вашия зъболекар или дентален хигиенист. Повечето обичайни стоматологични процедури, като професионалното почистване, са напълно безопасни както за майката, така и за плода. Просто уведомете вашия дентален специалист, че очаквате бебе и той ще вземе допълнителни предпазни мерки по време на лечението.

Ако все пак решите да се справите с проблема сами в домашни условия, има редица варианти, които можете да опитате. Някои от тях включват:

  • Сода за хляб

Това е доста често срещан вариант, тъй като содата спомага за неутрализиране на киселините, като по този начин предотвратява гниене и бактерии. Избягвайте обаче да четкате твърде грубо зъбите си със сода, тъй като тя може да повреди емайла ви. 

  • Алое вера

Известно със своите антибактериални и противогъбични свойства, растението може да помогне за намаляване разпространението на бактериите и да намали подуването на венците, което може да изпитате по време на бременност.

  • Мляко

Калцият и витамин К, които се намират в млякото, са от съществено значение за здравето на венците. Пийте топло мляко няколко пъти на ден, за да намалите кървенето и възпалението на венците, но не забравяйте да миете зъбите си два пъти на ден, тъй като млякото има тенденция да увеличава образуването на плака.

  • Сок от нар

Ефективен като превантивна мярка, сокът от нар може да помогне в борбата с бактериалните инфекции и натрупването на плака. Не забравяйте да употребявате сок от нар, който не съдържа захар, понеже, както знаете, тя допълнително вреди на зъбите.

  • Чесън

Прилагането на чесън директно върху зоната, която причинява зъбобол, може значително да намали дискомфорта. Тъй като съдържа алицин, чесънът е известен като естествен антибиотик, убиващ бактериите около заразените зони без никакви странични ефекти.

  • Карамфил

Естествен антисептик, подправката карамфил или маслото от нея може да послужи като болкоуспокояващо, ако се приложи директно върху зоната на засегнатия зъб и венец .

  • Лекарства 

Макар че парацетамолът и други хапчета се считат за безопасни за прием при зъбобол по време на бременност, съветваме ви винаги да се консултирате първо с вашия лекар, преди да приемате каквито и да е медикаменти.

Профилактика на зъбобол по време на бременност

Прибавянето на няколко прости неща към ежедневната ви рутинна грижа за устна хигиена, може да ви помогне да предотвратите проблеми със зъбите:

  • Четкайте два пъти на ден с паста за зъби, предназначена за облекчаване на болката.
  • Използвайте четка за зъби с мек косъм или електрическа четка с режим за чувствителни венци и зъби.
  • Изплакнете с вода за уста, предназначена за превенция на заболявания на венците.
  • Използвайте конец за зъби, за да премахнете по-добре вредните бактерии и натрупването на плака.
  • Поддържайте здравословна диета, съставена от зеленчуци, плодове, млечни продукти и пълнозърнести храни. Избягвайте храни като бонбони, сладкиши и сушени плодове.

За да се радвате на хубави спомени от вашата бременност, превърнете своето орално здраве в приоритет. Полагайте правилните грижи за вашата устна хигиена, за да избегнете зъбобол и други проблеми и скоро ще можете да обсипете вашето бебче с щастливи и здрави усмивки.