Как да вдигнем гемоглобина на бебето

Как да вдигнем хемоглобина на бебе?

Хемоглобинът е изключително важен за нормалните функции на човешкия организъм. Той е желязосъдържащ протеин, който пренася кислород от белите дробове към тъканите. Заради важната му роля, той трябва да се поддържа в определени граници, за да не е нито твърде висок, нито твърде нисък.  Ако бебето има твърде ниски стойности, то може да има слаб имунитет, анемия – намаляване на кислородните носители в кръвта, проблеми с нервната система или други заболявания. 

Колко трябва да бъде нивото на хемоглобина?

Нормалното ниво при бебетата е различно в отделните етапи на развитие. То варира в зависимост от възрастта и пола на детето. Ето какви са референтните стойности:

  • Новородени: от 180 до 240 г/л
  • В първия месец от раждането: от 100 до 180 г/л
  • От втория месец до навършване на една година: от 110 до 135 г/л
  • От една година до дванадесет години – от 110 до 145 г/л

Какви са причините за нисък хемоглобин?

Ако детенцето има ниско кръвно налягане, то хемоглобинът му пада. Това може да доведе до анемия, която се дължи на занижено количество на червени кръвни клетки. Най-предразположени към това състояние са бебета на възраст от 9 до 18 месеца. Анемията може да възникне и при преждевременно родени бебета и новородени с ниско родилно тегло. Най-често недостигът при мъниците се наблюдава заради недостатъчно постъпване на желязо в организма. След раждането, бебето разполага със запас от желязо, но той бива изчерпан заради бързото развитие на организма. При кърменето мъничето получава необходимото количество желязо заедно с майчиното мляко. Но при храненето с изкуствени формули нещата стоят по различен начин, защото при тях се използва краве мляко. Затова специалистите препоръчват използването на адаптирано мляко, което е обогатено с желязо. Недостигът на витамин В12 също може да доведе  до недостиг на протеина, тъй като той помага за усвояването на желязо от организма. Ако майката страда от гастрит, язви, ентерити, кърмачето може да има ниско ниво на хемоглобин. Други възможни причини за този проблем са – недохранване, паразити, инфекции, остър кръвоизлив.

Какви симптоми се наблюдават при понижен хемоглобин?

  • Липса на апетит;
  • Сънливост;
  • Повишена умора и раздразнителност;
  • Виене на свят;
  • Бледа кожа;
  • Ускорен сърдечен ритъм;
  • Учестено дишане.

Как да увеличим стойностите на желязосъдържащия протеин?

За да се предприеме правилен курс на лечение, е важно първо да се установи причината, довела до недостига. За целта се правят различни кръвни тестове. Най-често лекарите изписват капки или сиропи, съдържащи желязо, които трябва да се приемат в продължение на 3 месеца. Приемът на витамин С също е важен, без значение дали ще е под формата на добавка или различни хранителни продукти. Осигурете на детенцето прием на различни плодове, както и на пюре от броколи. Храните, богати на желязо, също могат да послужат за вдигане на стойностите. Хранителни продукти като черен дроб, червено месо, риба, боб, грах, леща, елда и други също имат благоприятен ефект. Увеличете приема на зеленчуци като картофи, цвекло, спанак, маруля, домати. Ако бебето страда от мегалобластна анемия, ще се нуждае от добавки с фолиева киселина и витамин B12. Хранителният режим на майките, които кърмят, също е от значение за балансираното ниво на хемоглобин при бебето.