Кога се замества кърменето?

Кърменето е най-добрият и полезен начин на хранене на бебето, тъй като кърмата набавя всички вещества, които са необходими за нормалното развитие на мъника. Желателно е то да продължава поне докато детето не навърши 6 месеца. Що се отнася до честотата на кърмене, най-добре е то да става на поискване. В първите дни новороденото има нужда да приема кърма на често, през сравнително кратки интервали. Добре е то да се храни поне 8 пъти на ден, което означава приблизително на 2-3 часа. С напредването на възрастта интервалите стават все по-големи. Не забравяйте, че режимът на всяко бебе е различен и може да се променя за отрицателно време.

Към края на втория месец може да се каже, че периодът, в който бебето спи непробудно вечер е около 4-5 часа. Намаляването на честотата на хранене не трябва да ви притеснява, тъй като в началото стомахът на бебето е много малък и не може да побере голямо количество кърма. Това обаче се променя с растежа и напредването на месеците. Резултатът е,  че бебето се кърми по-рядко, но приема по-голямо количество. Ако детето спи спокойно след кърмене и виждате как постепенно наддава тегло, то значи няма повод за тревога. При някои дечица се налага и дохранване с адаптирано мляко, но преди да предприемете тази стъпка, се консултирайте с педиатъра си.

Какви храни да ядем при кърмене? 

За да сте сигурни, че кърменето наистина набавя необходимите за растежа на бебето вещества, то следва съставът на кърмата да е възможно най-качествен. Това зависи от хранителния режим на майката и цялостното ѝ здравословно състояние. Старайте се да приемате пълноценна и разнообразна храна, защото тя влияе и на кърмата, с която захранвате мъничето си. Не забравяйте, че млечните продукти са богат източник на калций, който е необходим за растежа на костите.

Неслучайно слушаме как плодовете и зеленчуците трябва задължително да са част от менюто ни. С тяхна помощ ще набавите витамини и минерали, които благоприятстват различни функции. Съветваме ви да избягвате цитрусовите плодове, защото те могат да причинят колики на бебето. Месото и яйцата също са важна част от диетата, защото са източник на протеини. Ако трябва да конкретизираме вида месо, то следва да се спрем на пилешкото и червеното месо. Рибата ще ви помогне да набавите на себе си и малчо омега мастни киселини.

Кога се спира нощното кърмене? 

Всеки родител може да разкаже десетки истории за безсънни нощи, постоянно будене от детски плач и още много други неизменни ситуации от вълнуващото приключение, наречено родителство. Нощното кърмене е присъщо за новородените, особено ако детето има непостоянен режим на сън или не хапва достатъчно през деня. Понякога бебето упорито отказва да се храни, а резултатът от това е, че огладнява именно през нощта. Нощното кърмене е особено важно в първите дни след раждането, защото оказва влияние върху произвеждането на кърма – колко по-често кърмите, толкова повече количество ще имате. Затова не би да го спирате твърде рано. Когато решите да спрете, направете го постепенно. Увеличавайте интервалите между храненията, за да може дребосъкът да си изгради режим, който от само себе си да изключи нощното хапване. Един от най-добрите начини да го направите е като нахраните добре бебето преди сън. Така ще му осигурите не само спокойствие, но и усещане за ситост, което намалява риска от будения в малките часове на денонощието.

Ключовата дума тук е спокойствие, защото според редица специалисти, бебетата се будят нощем не толкова от глад, а от липсата на мама, нейният допир и ласка. Постарайте се да прекарвате повече време с бебето през деня, да му говорите, да го прегръщате и милвате. Няма конкретна възраст, в която да преминете към този процес, но според някои специалисти нощното хранене след достигането на 5-6 месеца не понася добре на храносмилателната система. Необходимо е да има период от няколко часа през нощта, в които стомахчето на мъника да си почива. Възможно е бебето само да спре да изпитва нужда от късно хапване, но може и да се наложи майката да вземе нещата в свои ръце. Ако малчуганът се събуди с плач през нощта, то първо опитайте да го успокоите с ласки, приспивни песни и други подобни методи. Ако те не дадат резултат, може да преминете към даване на храна. 

Кога започва отбиването?

Друг процес, който също трябва да се случва постепенно е отбиването. Захранването на бебето с други хранителни продукти освен кърма може да започне след 6-месечна възраст. Това важи и за малчуганите, които приемат адаптирано мляко. Някои майки продължават да кърмят детето си до навършването на 1 година. Този въпрос е строго индивидуален, но няма прието правило, че мъниците, които приемат твърди храни, не трябва да приемат кърма. Дори и тя вече да не е достатъчна за набавянето на всички необходими нутриенти, това не означава, че няма благоприятен ефект върху организма и не засилва имунитета на малчо. Възможен вариант е да оставите само 2 кърмения на ден.

Ако решите да отбиването да се случи, когато дребосъкът е между 6 и 12 месеца, то имайте предвид, че пюретата и кашите няма да са достатъчни. Необходимо е да заместите майчиното мляко със специално сухо, адаптирано мляко или преходно такова. То е подходящо именно за периода, в който малчуганът преминава от кърмене или хранене с шише към цялостно приемане на твърда храна. Прекарвайте колкото се може повече време навън с детето. Опознаването на света и откриването на нови, вълнуващи обекти ще засили любопитството му, което също е ключов фактор, тъй като понякога малчуганът иска да суче от скука. Според проучвания с напредването на възрастта, отбиването се случва все по-трудно, защото кърменето се превръща в ритуал за утеха и близост. Затова е важно да се въоръжите с търпението, защото процесът отнема различно време при всяко дете. Създайте нови семейни ритуали и начини за успокоение и забавление. Това може да се случи с различни играчки, книжки, песнички. Най-важното е да прекарвате време заедно, за да може дребосъкът да усеща спокойствие и комфорт, и да премине по-лесно през тази промяна в етапа си на развитие.