Как да оригнем новороденото: съвети и техники

Оригването след хранене е важно за бебчето, независимо дали мъничето суче или се храни от шише. И при двата начина на хранене съществува риск детето да погълне въздух, който да предизвика колики. Затова е важно новороденото да се храни в правилна позиция и на кратки почивки. Що се отнася до честотата на храненията – приема се, че те трябва да се случват на всеки 2-3 часа. Ако кърмите, оставете новороденото да суче между 10 и 15 минути от всяка гърда, като го оставите да си почине преди смяната. Ако храните мъника с шише, първо се уверете, че то е с подходяща вентилация или анти-колик клапа, за да избегнете поглъщането на въздух. Тъй като няма гаранция, че това все пак няма да се случи, е важно да оригвате детенцето. Как да го държим правилно? Какво да правим, ако не се оригне? Отговорите на тези и други въпроси ще откриете в следващите редове.

Начини и техники, с които да помогнете на новороденото да се оригне

За някои родители е най-удобно да оригнат бебчето на рамо. За целта го позиционирайте така, че главата му да е на рамото ви. Поставете ръка на гръбчето му и леко потупвайте, като можете и да масажирате тази област. Крачетата на мъника трябва да са леко свити. Това може би е най-популярният метод, но тъй като всяко дете е различно, можете да пробвате няколко пози. Друг начин да помогнете на новороденото да се освободи от погълнатия въздух след кърмене или хранене с шише, е да поставите детенцето в седнало положение в скута ви. Бебето трябва да е с гръб към вас. Поставете едната си ръка върху коремчето на мъника и леко натиснете, като внимателно наведете бебето напред. Другата ви ръка трябва да бъде под брадичката на малчо. Важно е да отбележим, че тази техника следва да се прилага при деца над 3 месеца, които вече могат да държат главата си изправена. Друг метод е да поставите мъничето легнало в скута си, с коремчето надолу. За максимален комфорт на детето, първо сложете мека възглавничка, върху която съкровището ви да легне по корем. Придържайте го с една ръка, а с другата леко масажирайте гръбчето. 

Какво да правим, ако новороденото не се оригне?

Въпреки всички усилия и различни позиции, дребосъкът невинаги може да се оригне, в което няма нищо страшно. В такъв случай просто оставете мъника да си почине. Ако бебчето обича да си поспива и бързо се унася след хранене, е добре да знаете, че не бива да го слагате по гръб. Шансът новороденото да повърне е много голям, особено ако не се е оригнало. Това би могло да бъде опасно в легнало положение. След като мъникът заспи, просто го обърнете настрани. Можете да използвате специална антирефлукс възглавница или да сложите одеяло, или завивка зад бебешкото гръбче, за да предотвратите обръщането на бебчо. Така ще сте спокойни, че не съществува опасност от задавяне.