Коя залъгалка е най-добрата за зъбите

Доктор Ана Нортън е ортодонт и част от екипа на Факултета по Дентална медицина към университета в Порто, Португалия. Тя е инициатор и ръководител на научното изследване „Залъгалките – правилната форма е ключова“. Проучването предоставя задълбочена информация относно въздействието на различните форми залъгалки върху развитието на лицево-челюстната област при бебетата. Тъй като клинични изследвания сами по себе си не са достатъчни, е осъществено компютърно моделиране, което позволява да се проверят изследваните въздействия по възможно най-обективен начин. Използването на залъгалки от различни материали, с различна твърдост и форма е в основата на това иновативно проучване, което, в максимална близост до реалността, ни показва какво се случва в устната кухина на бебето.

Д-р Нортън обяснява подробно ключовите изводи, до които достига проучването и отговаря на много от въпросите, които всеки родител си задава по отношение на ползването на залъгалки:

„Някои семейства се страхуват, че използването на залъгалка през първите седмици от живота на бебето би могло да се отрази негативно на кърменето.  Научните доказателства показват, че няма убедителна връзка между употребата на биберон и явлението „объркване на зърната“. Въвеждането на залъгалката по-късно може да бъде предизвикателство за родителите, тъй като много бебета вече не я приемат. Родителите трябва да предложат залъгалката на бебето, но в ситуации, в които смятат, че бебето е нахранено. Трябва да я предлагат нежно, без да го насилват и без да потапят залъгалката в сладки субстанции, защото има повишен риск от ранен детски кариес“.

  • Трябва ли залъгалката „да расте“ с бебето?

Доктор Нортън споделя, че е „важно размерът на залъгалката да следва растежа на горната челюст на бебето, така че залъгалката да се адаптира по възможно най-добрия начин към небцето. Колкото по-добра е адаптацията, толкова по-равномерно е разпределението на налягането, упражнявано върху небцето. Това допринася за намаляване опасността от деформация на небцето, главно в напречната равнина“.

 

  • Коя е най-добрата възраст за спиране на употребата на биберон? Някои техники за „убеждаване“ на дете?

„Идеалната възраст за отказване от използването на биберона е до тригодишна възраст. Но е важно родителите да разберат дали детето е достатъчно емоционално зряло, за да го направи, защото ако сукането на биберон се замени със сукане на пръст или други вредни навици, то тогава усложненията са много по-сериозни. Техниките за отказване трябва да бъдат съобразени с възрастта и емоционалната зрялост на детето, но първо трябва родителите да направят така, че биберонът да не е винаги на разположение на детето. Ето защо трябва да се избягва използването на синджири и ленти за залъгалките, висящи на дрехите на детето, защото така то може да хване залъгалката със собствената си ръка“.

  • На каква възраст се появява деформацията при деца, които използват залъгалки?

„Не е възможно да се каже точно кога се появява деформацията, тъй като появата ѝ е пряко свързана с интензивността, честотата и продължителността на употреба. Интензивност и честота на деформации варира от дете на дете и следователно не е предвидимо кога точно се появява деформацията. Проучването заключава, че изборът на правилния биберон е важен, за да се намалят шансовете за деформация на челюстта и небцето“.

  • Какво представлява лечението при деформация на челюстта и небцето?

„Като цяло можем да кажем, че повечето от процедурите за орални корекции на деформации, причинени от използването на залъгалки, са процедури за разширяване на горната челюст (за лечение на кръстосана захапка), процедури за лечение на предна отворена захапка (например миофункционална терапия или лингвална решетка), процедури за коригиране на позицията на резците (обикновено максиларните резци) и процедури за коригиране на положението на долната челюст. В повечето ситуации всички тези корекции трябва да бъдат направени с ортодонтски апарати. Лечението често трябва да бъде мултидисциплинарно, включващо и логопед“.

  • Какви са предимствата на силиконовите залъгалки?

„Предимството на силиконова залъгалка в сравнение с каучуковата е свързано с факта, че силиконът изисква по-голямо усилие за сукане от страна на бебето. Това допринася за развитието на долната челюст. Друг важен аспект е по-лесното почистване и по-малкото задържане на микроби“.

  • Дали всяко бебе има една и съща структура на небцето и дали компютърната симулация взема под внимание разликите?

„Всички бебета имат еднаква структура на небцето, с еднакви тъкани. Размерът на небцето очевидно варира от бебе на бебе в зависимост от техния размер. Използваният модел в изследването е на шестмесечно бебе без отклонения в лицево-челюстната област и с нормален растеж за възрастта му“.

  • Дали различните бебета имат нужда от различни форми на залъгалките?

„Всъщност идеалното би било да се създават индивидуализирани форми на залъгалки. От гледна точка на специалистите, има общ стандарт за бибероните, на който те трябва да отговарят, за да се намали рискът от деформаци.

Що се отнася до разпределението на налягането върху небцето, това, което бихме искали да видим, е зона на разпределение, която е най-голяма, най-равномерна и с възможно най-малък интензитет. Резултатите, които показват изолирани зони с високи стойности на налягане, водят до по-голям риск от деформация на горната челюст и зъбите, особено ако зоните с най-голяма сила се намират в областта на резеца, увеличавайки тежестта на отворената захапка“.

  • Каква форма на биберон е най-добра за развитието на бебетата?

„Според резултатите от проучването и по мое мнение препоръчвам биберон с ортодонтска форма, плосък в долната си част, за да позволи повдигане на езика при сукане. Материалът също е от значение – да бъде мек, за да се адаптира към небцето по възможно най-добрия начин.

Предимствата на използването на ортодонтски биберони са: по-малък риск от поява на горна кръстосана захапка, по-малка тежест на предна отворена захапка, по-нисък риск от изпъкване на резците на горната челюст, по-нисък риск от мандибуларна дисоклузия и по-висока защита срещу синдрома на внезапната детска смърт в сравнение с кръглите биберони.“

Пример за такива залъгалки са тези на марката NUK. С тях има най-малко изместване на резците и кътниците, сравнено с останалите участващи в изследването Best in Test 2022 г. Най-малко налягане върху небцето, което се разпределя равномерно. Най-малък риск от зъбни малформации и деформации на челюстта.

  • Какви са често срещаните митове за залъгалките?

„Може би най-често срещаният мит е, че използването на биберон залъгалка има само отрицателни страни. Това твърдение може да бъде опровергано чрез показване на научни доказателства за предимствата им, признати от научната общност, са:

  • развитие и укрепване на сукателния рефлекс (много важно при недоносени бебета);
  • успокояващ ефект при инвазивни медицински процедури;
  • превантивен ефект срещу синдрома на внезапната детска смърт;
  • успокояващ ефект“

 

  • Какви са често срещаните алтернативи на залъгалките и какви са техните ограничения?

„Обичайните алтернативи на използването на биберон са сукане на гърда, пръсти, ръка, шише, одеалце. Сукането на гърда не е неограничено във времето, осбено ако майката има и професионални ангажименти. Смукането на пръст или ръка значително увеличава риска от костна и зъбна деформация и е много по-трудно да се откажете от пръстчето, отколкото от биберона. При смукането на одеало има на първо място хигиенни проблеми, а и често бебето така се привързва към любимото одеало, че загубването му би причинило дори емоционални проблеми. Използването на шише извън моментите на хранене на детето води до различни проблеми, но най-вече до повишаване на риска от ранен детски кариес“.

  • Какво трябва да вземе предвид всеки родител, когато избира залъгалка за своето дете?

„Когато избират залъгалка, родителите трябва да имат предвид няколко аспекта: материал, форма на частта, която е извън устата на детето и формата на самия биберон в устата на детето. Изборът между силикон и латекс много зависи от физическите разлики между двата материала и поведението на самото дете. Външната част на залъгалката трябва във всеки случай да осигурява приток на въздух към дихателните пътища на детето (дори и в случай, че детето или някой друг успее да поеме цялата залъгалка в устата си), да не пречи на бузите и нослето, да позволява във всеки един момент да се провери правилната позиция на биберон в устата на бебето.

Формата на самия биберон трябва да бъде ортодонтска и да отговаря на изискванията, които коментирах по-горе.“

  • Какво влияние оказват залъгалките с кръгла форма върху развитието на зъбите и челюстта?

„Използването на кръгъл биберон има няколко отрицателни аспекта. Формата му не позволява езика да заеме повдигната позиция. Ниската позиция на езика възпрепятства адаптирането на биберона към небцето и по този начин се увеличава риска от неравномерен натиск върху него. От друга страна при кръглия биберон се упражнява по-голям натиск върху резците и това увеличава риска от отворена захапка. Може да се очаква, че бебето, поради трудното свиване на кръглия биберон, ще заеме позиция на широко отворена уста по време на покой, което може да увеличи риска от дишане през устата с всички вредни последици от това при растежа му“.

  • Какво въздействие ще има неправилната форма на залъгалката?

„Използването на залъгалка с форма, която не се доближава до формата на майчиното зърно в устата на бебето по време на сукане повишава риска от: деформация на горната челюст, промяна на позицията на зъбите, а именно на горните резци. Повишава се риска от отворена захапка, неправилно преглъщане, неправилно изговаряне на думи. Долната челюст няма възможност да се развие, липсва стимул за това при използване на кръгли биберони“.

  • Колко често трябва да се сменя залъгалката?

„Силиконовата залъгалка трябва да се смени веднага щом повърхността ѝ се наруши (дори малка цепнатина), когато има някаква слабост във връзката между биберона и предпазителя на устните, когато  трябва да се смени размера. Латексовата залъгалка трябва да се сменя , когато трябва да се смени размера или има промяна в характеристиките на материала (еластичност, пори, мирис). Промените в латекса са в пряка зависимост от начина и броя на стерилизациите“.

  • Пораствайки бебетата откриват ръцете и пръстите си…

„Ако родителите са избрали да не предлагат залъгалка на бебето си през първите седмици от живота му и открият, че детето системно е започнало да смуче палеца, друг пръст или ръката си, те трябва незабавно и настойчиво да се опитат да предложат залъгалка на бебето. Последствията от сукането на пръстите са много по-вредни за детето в сравнение с последствията, причинени от използването на биберон“.

  • Колко често трябва да се предлага залъгалка на едно бебе? Колко дълго се препоръчва да бъде това сукане за задоволяване на сукателния рефлекс?

„Нуждите от нехранително сукане (за успокояване, за задоволяване на нуждата от сукане) варират при различните бебета, така че не е възможно да се определи оптимален период от време, т.е. такъв, който не причинява вредни последствия. Но за да се намали рискът от последствия от употребата на биберон, всяко семейство трябва да оцени и идентифицира ситуациите, в които бебето трябва да го използва. Трябва да се избягва неограниченият достъп на бебето до биберона, за да не се превърне употребата му в злоупотреба. Например, извадете залъгалката от устата на бебето, след като то заспи; при по-големи деца не закачайте залъгалката за дрехите и не разполагайте с няколко залъгалки, разпръснати из къщата“.

  • Какви ползи дават залъгалките като асоциации за сън?

„Използването на биберон може да насърчи по-лесното и бързо заспиване на бебето. Може също така да насърчи по-дълги периоди на сън. Известно е, че именно по време на сън рискът от внезапна смърт на бебето е по-висок, а защитното действие на залъгалката е доказано. Въпреки това, особено при по-големи деца, залъгалката не трябва да се държи в устата, след като детето е заспало, за да се намали рискът от деформации“.

ВИЖ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ НА NUK