Какво представлява рефлукса при бебетата

Бебетата са страхотни лакомници. Хранят се по няколко пъти на ден, за да получат така необходимите им полезни вещества и да пораснат големи и силни. Несъмнено обаче сте виждали как след като си хапне сладко-сладко някое бебче, много често то повръща малка част от кърмата или адаптираното мляко, което току що е поело. В този случай говорим за рефлукс. Какво представлява той, опасен ли е и какво да правите, за да го облекчите – ще узнаете сега.

Какви са причините

Процесът, познат още като гастроезофагеален, гастро или киселинен рефлукс е, когато храната или млякото от стомаха на вашето дете се връща обратно в хранопровода и понякога в устата му. Именно затова понякога след захранване новородените повръщат малка част от храната си.

Този процес е много често срещан при новородени и бебета до 1 годинка, понеже храносмилателната им система все още се развива и мускулите в горната част на стомаха им не са достатъчно силни, за да задържат храната. По-конкретно – стомахът се разделя от хранопровода с пръстен, изграден от мускули, познат като долен езофагеален сфинктер. Неговата задача е, подобно на еднопосочен клапан, да позволява на храната да премине от хранопровода в стомаха, но не и в обратната посока. При новороденото този пръстен от мускули все още не е добре развит, което позволява връщането на стомашни сокове и мляко обратно към хранопровода и устната кухина на детето.

Рефлуксът, понякога може да бъде и „тих“ или „скрит“, което означава, че храната не достига до устата на бебето, а само до хранопровода и съответно няма повръщане.

Опасно ли е и кога трябва да потърсим лекар

Рефлуксът е напълно нормално явление при бебетата и в повечето случаи няма никакви причини за безпокойство или нужда от лечение. Обикновено симптомите избледняват и изчезват с времето, след като децата започнат да ядат твърди храни, да стоят по-дълго време седнали и когато развият по-силни стомашни мускули. Обичайно до първият рожден ден на детето симптомите трябва да започнат да отшумяват.

Ако това не стане има вероятност да става дума за Гастроезофагеална Рефлуксна Болест. Препоръчително е да се консултирате с вашия педиатър, ако забележите някои от следните симптоми:

  • задавяне, кашлица или хрипове по време на хранене;
  • кръв в повръщаното;
  • отказва да яде;
  • слабо наддаване или загуба на тегло;
  • трудно преглъщане;
  • повръща повече от обичайното;
  • хронична кашлица или повтарящи се инфекции;
  • треска;
  • необичайно често хълцане;
  • раздразнителност през повечето време.

Как да го предотвратим или облекчим

Макар че е напълно нормално през първата си годинка бебето да има рефлукс, има някои методи, които може да спомогнат за неговото облекчаване и по-рядка поява. Ето някои от тях:

  • Кърмете, ако е имате възможност – Това е най-добрият вариант за бебетата, тъй като освен останалите ползи от кърмата те я усвояват два пъти по-бързо от адаптираното мляко. Ако нямате възможност за кърмене, консултирайте се с вашия лекар кое антирефлуксно адаптирано мляко е най-добро за вашето дете.
  • Дръжте бебето в изправено положение след хранене – Придържането на детето в по-изправена позиция по време на хранене и поне половин час след това има възможност да попречи на млякото да се придвижи обратно към хранопровода и устата му.
  • Правете по-чести, но по-малки хранения – Това е по-добре за бебешкото стомахче и също ще намали шанса за рефлукс. Някои деца са по-капризни и искат своето мляко веднага, но след няколко дни ще се адаптират към новия график на хранене.
  • Оригвайте го по-често – Оригването освобождава газове и действа благоприятно, облекчавайки симптомите на рефлукс.
  • Изчакайте малко с игрите – Избягвайте да подхвърляте и друсате бебето непосредствено след хранене. Това раздвижва стомашните сокове и увеличава риска от повръщане.
  • Променете диетата си – Има някои храни, които увеличават шанса от рефлукс. Ако имате възможност премахнете тези продукти от вашето меню, ако кърмите.
  • Изберете подходяща възглавница – Има определени бебешки възглавници, специално изработени с лек наклон, като по този начин намаляват риска от повръщане и задавяне.
  • Консултирайте се с лекар – След като прегледа мъничето, той може да му изпише медикаменти, под формата на капки, пробиотик и др., които да намалят ефекта от рефлукса.

Важно е да запомните, че обикновено няма нищо страшно при рефлукса при бебетата. Това е един нормален етап от тяхното развитие, през който по-голямата част от тях преминават. Затова не изпадайте в паника, когато видите, че понякога мъничето връща част от обяда си върху рамото ви. Ако обаче нещо все пак ви тревожи, не е лошо да се консултирате със съответния специалист.