baby_peleni

Какви памперси да изберем за новороденото

Памперсите са едни от най-често използваните бебешки продукти, особено в първите месеци. Затова е важно да изберете висококачествен и надежден вид, който да отговаря на нуждите на мъничето. Нежната кожа на новороденото е предразположена към зачервявания и раздразнения. Поради този факт трябва да обърнете специално внимание на материалите, от които са изработени продуктите. За максимален комфорт на детето би било добре те да са хипоалергенни, както и да не съдържат парфюми или лосиони. Някои родители предпочитат памучните материи, а други залагат на синтетични. Сред най-важните функции на памперсите е да попиват добре, за да бъде сухо детенцето. Ако по кожата на новороденото остава влага, това също може да причини алергия.

На пазара ще откриете различни марки, модели и номера памперси. Номерата отговарят за размерите и съответните килограми на детето. Бебето расте неусетно бързо, затова и се налага да преминавате към следващ размер на няколко месеца. Пелената за еднократна употреба трябва да приляга точно към тялото на новороденото, за да попива добре и да няма риск от разтичане. Въпреки това тя не трябва да се впива в кожата на мъника, защото може да причини зачервявания. Някои видове имат специални ленти за фиксиране, които осигуряват допълнителна защита. Страничните лепенки пък гарантират свободата на движение на съкровището ви. Докато бебчето е съвсем малко, пеленките трябва да се сменят през 2-3 часа, затова ви съветваме да купите максимално голяма опаковка. За улеснение на родителите определени марки са оборудвали памперсите си и с индикатор за влага, който сигнализира, че пелената е за смяна.

Най-важните качества, за които да следите при избора на памперси:

  • Висока абсорбимост;
  • Защита от протичане;
  • Дишаща материя;
  • Хипоалергични;
  • Циркулация на въздуха;
  • Правилен размер.

Как да изберем правилния размер

Повечето производители имат специален вид пелени за новородени, които често се обозначават с 0 номер или 1 номер. Те са предназначени за бебета с тегло от 2 до 5 kg. Но както вече отбелязахме дребосъците растат неусетно, което води до нуждата от по-голям размер. Следващата категория пелени най-често е подходяща за деца от 4 до 8 kg и е маркирана с номер 2. При някои марки тя отговаря на тегло от 3 до 6 kg. Разбира се, памперсите не са предназначени само за новородени и ще откриете модели за по-големи дечица, които обикновено са маркирани с 6 номер или 7 номер. При тях килограмите, които отговарят на номерата варират между 13-18 kg или над 15 kg.

Не забравяйте, че всяко бебе е уникално. Пелената, която е удобна за едно детенце, може да причинява дискомфорт на друго. Това се отнася както за материята и формата, така и за размера, дори и теглото на мъника да отговаря на посочените килограми. Следете за алергични реакции и други оплаквания, а при необходимост не се колебайте да се свържете с педиатъра си.