Стрии след раждане

Кога се получават стрии по време на бременност?

Някои жени ги носят гордо и гледат на тях като неизменна част от дългия път да станеш майка. За други – те са истински кошмар. 

Става въпрос за стриите, които се появяват по време на бременност и са знак, че вашето все още неродено бебче оставя своя отпечатък върху вас!

В тази статия ще се опитаме да ви обясним кои са причините за появата им, в кой триместър може да ги забележите върху кожата си и може ли да се предпазите от тях?

Защо се появяват стрии по време на бременността?

Стриите в този период са естествен резултат от разтягането на кожата, което е необходимо, за да се освободи място за развиващото се бебе и матката. 

Има два основни фактора, които могат да повлияят на появата им:

  • Хормони

Промените в хормоналните нива през бременността допринасят за развитието на тези неприятни за много жени ивици по кожата. В този период надбъбречните жлези произвеждат хормона кортизол. Тъй като нивата му естествено се повишават, еластичните влакна в кожата ви отслабват, тя се разтяга, а това води до появата на тези неприятни червени ивици.

  • Наследственост

Голяма роля играе и генетиката: ако майка ви е имала стрии по време на бременност, ​​шансовете и вие също да имате са по-големи. 

Навиците в начина на живот, включително правилното хранене и редовните упражнения, също насърчават здравето и еластичността на кожата. Така че не забравяйте за тях и по време на бременността. Така ще се поддържате в добро здраве, а ще предпазите кожата си.

Първоначално, когато са в ранен стадий от развитието си, те имат розов или лилав цвят, който с времето избледнява до сребрист или бял.

Всъщност не всяка жена се сблъсква с тях, но може да се каже, че около 90% от бременните са застрашени от появата им. Хубавата новина е, че тези нежелани кожни ивици, появили се в този период, са склонни да избледняват с времето. Те са една естествена част от процеса да станеш майка и появата им не бива да ви плаши.

В кой триместър бременните жени развиват стрии?

Най-вероятно ще започнете да ги забелязвате по корема си (а и на други места) около края на втория триместър в началото на третия, т.е. между 6 и 7 месец. Не е изключено при някои жени да се появят по-рано.

До 90 процента от всички бременни жени получават тези розови, червеникави, а понякога лилави ивици. Най-вероятно ще ги забележите по корема и по гърдите, но има вероятност да се появят по задните части и по бедрата.

Каква е разлики между целулит и стрии?

Трябва да знаете, че това са две различни състояния, които засягат външния вид на кожата ви. 

Ето кои са основните разлики:

Стриите често се появяват като тънки, дълги линии, които са червени или лилави. Тези ивици в крайна сметка ще избледнеят с течение на времето и ще станат бели. Те се развиват най-вече в области, които се разтягат поради някаква причина, особено по корема, бедрата, гърдите и задните части.

Целулитът, от друга страна, често се появява като вдлъбнатини върху слоевете на кожата, което я прави неравномерна. Той често се нарича „портокалова кожа“, заради вида си. Най-засегнатите места са бедрата и задните части.

Какво помага при борбата със стриите по време на бременност?

Тези кожни ивици се развиват дълбоко в кожата ви, по-специално в съединителната тъкан, така че не можете да предотвратите напълно появата им по време на и след бременност. Плюс това, тъй като са включени хормони и генетика, може да се каже, че те са извън вашия контрол. Понякога дори и редовното мазане с висококачествени продукти не е 100 процентова гаранция, че няма да се сблъскате с тях.

Въпреки това, има някои неща, които може да направите, за да сведете до минимум риска от появата им. Ключът е да вземете тези мерки, преди коремът ви да се разшири, и да ги правите постоянно:

  • Използвайте олио или крем ежедневно, за да поддържате кожата си хидратирана.

Тази тактика може също да помогне и за облекчаване на сърбежа по кожата по време на бременност. 

Има много качествени и ефикасни продукти, които ще ви помогнат в тази борба, като кремове, масла, както и олио против стрии.

  • Останете хидратирани, като пиете много вода, което може да ви помогне да запазите кожата си мека и по-малко склонна към появата на тези ивици по кожата.
  • Избягвайте кофеина, когато сте бременни, защото той може да увеличи риска от развитие на тези белези.
  • Поддържайте здравословна диета, като приемате подходящи хранителни вещества. Включете в менюто си храна, богата на цинк, протеини и витамини A, C и D.

Без значение дали ще сте от „късметлийките“ получили стрии в този уникален момент в живота ви, това не трябва да ви плаши. Те не са опасни и е напълно възможно да избледнеят с времето.

Опитайте се да се насладите на бременността си колкото е възможно повече, като имате предвид, че нормални неща, като стрии, неразположения, както и тези леки, но досадни болки, са знак, че създавате малко чудо в тялото си.