Докога да мажем мъника с бебешко олио?

Въпреки че слоевете на бебешката кожа са колкото на възрастен човек, дебелината им е по-малка с около 20%. Клетките на най-външния слой – епидермиса, са по-разредени и той е много тънък. Освен това, не са добре развити хидролипидният слой и потните жлези. Това предполага повече грижи за нежната кожа на нашето бебе.

Защо кожата на бебето изисква специални грижи?

Това, което основно различава кожата на бебето от кожата на възрастен, е:

  • изсушава се по-бързо;
  • податлива е повече на външни влияния като слънце, температура, вода, козметика;
  • има голяма чувствителност към микробиологични, химически и физически влияния.

След раждането си всеки мъник има високо рН – 6.4, сравнено с нормалното – 5.5. След това то слиза под 5 и кожата става силно уязвима към инфекции. Именно поради тази причина се препоръчва използването на козметика с неутрално рН.

Как да се погрижим за нежната бебешка кожа?

Изборът на козметични продукти за бебешката кожа трябва да е внимателно подбран поради богатото разнообразие от кремове, лосиони, шампоани, олио, пудри, млека и др. Нужно е да се информирате добре, да проучите подробно различните марки и непременно да потърсите съвет от педиатъра.

Тъй като кожата на всяко бебе се изсушава бързо, тя изисква крем, лосион, мляко или друг продукт, който да я овлажни. Особено предпочитано е бебешкото олио поради почти универсалното си приложение.

За какво да използвате бебешко олио?

Приложенията на този козметичен продукт са няколко:

      Овлажняващо и подхранващо

 

Продуктите на отделните марки имат различни съставки, но основните са витаминни комплекси, натурални масла и протеини. Обикновено олиото се използва за мазане след къпане или след смяна на памперс. Съставките успокояват обриви и зачервявания, получени от памперсите и предпазват от появата на алергии. Ако бебето има чувствителна, много суха кожа или страда от дерматит, на пазара съществуват олиа, специално разработени за тази цел.

      Почистващо

Полезно приложение на олиото е за премахването на себорейните корички, т.нар. крусти. Те се получават поради прекаленото производство на себум. Това е мазно вещество, което се отделя от мастните жлези на скалпа. Те не трябва да се лющят, а да се намажат с олио преди баня и като омекнат, да се отстранят с мека четка.

Според опита на много майки, освен бебешко олио, може да се използва и преварен зехтин за хидратиране. Ако бебето има много суха или атопична кожа, е създадено почистващо олио, което е за лице и тяло за ежедневна хигиенна грижа.

      Масажно

Олиото за бебе се използва най-често от родителите за релаксиращ масаж, който е добре да се прави сутрин един час преди или след хранене.

Когато избирате бебешко олио, обърнете внимание на съставките му. То не трябва да съдържа консерванти, парабени, багрила, триклозан, натриев лаурил сулфат, формалдехид  или феноксиетанол.

Също така избирайте продукта от специализиран магазин или аптека и се съобразявайте за каква възраст е предназначен. Обикновено на етикета е отбелязано 0+ месеца.

Кога трябва да спрем с мазането?

Повечето доказани марки олио за бебе предлагат и продукт, подходящ за новородени. Бебешката кожа има нужда от овлажняване и подхранване не само в първите месеци, но и на по-късен етап – до 6-месечна възраст и дори до навършване на година. В първите месеци това се прави ежедневно, а след това само при нужда, в зависимост от състоянието на бебешката кожа. За конкретния срок може да потърсите професионален съвет от лекар.

Обикновено се практикува постепенното разреждане на мазане с олио, като се редува с лосион или мляко. Но масажът с олио продължава да се прави, тъй като успокоява бебето и подхранва кожата му.