Какво е необходимо да знаете за записването в детска градина

Детските градини са едни от най-важните места, които играят роля върху развитието на социалния живот на нашите деца. Те представляват държавни или частни подготвителни институции, които малчуганите посещават, докато стане време да постъпят в предучилищна група или първи клас.

Това е едно от първите места, където децата се отделят от родителите си за по-голяма част от деня и се социализират като играят с други деца и започват да оформят своя характер. В общи линии там те правят първите си крачки в живота и външния свят. Родителите от своя страна пък имат възможност през това време да ходят на работа.

Но как точно става записването на детето в детската градина? Какви са изискванията за това и с какви проблеми може да се сблъскате? Със следващия материал ще се опитаме да дадем яснота на тези въпроси.

С какво трябва да сме наясно при записване на детето в детска градина

Обикновено, за записване на детето на детска градина, то трябва да е на около 3 години. Преди това то може да е посещавало и ясла (между една и три години), но това не е задължително условие.

Записването може да стане на място в учебното заведение, а за да си спестите излишни разходки, може да го направите и по електронен път. Всеки по-голям общински град си има своя собствена онлайн информационна система, в която е нужно да си направите регистрация, след което може да кандидатствате за прием. Имайте предвид, че тези платформи са отворени за регистрация и кандидатстване само в определен времеви прозорец, така че бъдете сигурни, че сте добре информирани, кога е той, за да не пропуснете момента.

Тези общински портали са голямо улеснение за родителите в големите градове, защото всичко става онлайн, без да е нужно да се редят по опашки и да чакат с часове. Имайте предвид, че ако сте от по-малък град, може все пак да е нужно да подадете необходимите документи за кандидатстване на място.

При процеса на кандидатстване, в системата трябва да се въведат определени данни, свързани с детето и родителите. От информацията от въпросните данни, ще се разбере каква част от  критериите на учебното заведение са покрити и каква не, като всяко покрито изискване носи даден брой точки.  Към всеки критерий ще намерите пояснителна информация с това какви документи трябва да представите за него, ако ви ги поискат.

Има критерии както от общо, така и от социално естество. Някои от тях са:

  • Адрес на единия от родителите (постоянен или настоящ) и от колко време пребивава на него;
  • Дали някой от родителите е редовен студент към момента на класирането;
  • Дали детето е посещавало ясла преди това;
  • Дали детето има по-голяма сестра или брат, което ходи в същото учебно заведение;
  • Ако децата, които кандидатстват са близнаци;
  • Ако имате деца с възрастова разлика помежду си по-малка от две години;
  • Ако детето е с един или без родители;
  • Ако детето е от семейство, в което има три или повече деца;
  • В случай, че детето има специални образователни потребности;
  • Наличие на хронични заболявания и др.

В зависимост от отговорите на тези и останалите въпроси се дават съответен брой точки, които накрая се сборуват и оформят крайния общ резултат. На база този резултат, детето се бори за мястото си в посочените от родителите учебни заведения в зависимост от реда, по който те са подредени като желания. През определен период от време и на предварително определени дати излизат резултатите и кои деца са приети съответно на първо, второ и трето класиране.

В случай, че детето ви е прието, следва да проверите в платформата какви документи се изискват за записването му в съответната детска градина и в какъв срок те трябва да бъдат представени.

Какви изследвания са нужни за записване в детска градина

Ако вашето дете за първи път ще посещава детското заведение, то ще е необходимо да представите и няколко здравни документа, които доказват, че малчуганът е в добро здравословно състояние.

Ето кои са и изследванията, които ще трябва да направите преди записване:

  • Пълна кръвна картина
  • Изследване на урината на детето
  • СУЕ – показател за скорост на утаяване на еритроцити
  • Изследване на изпражнения (фецес)
  • Изследване за паразити
  • Изследване за ентеробиоза (за глисти)

Съветваме ви да направите тези изследвания около седмица преди записване в детската градина. Може да посетите лабораторията малко по-рано, но нека да не е по-късно от посочения срок.

Добра новина за родителите е, че от 2022 година отпаднаха таксите за детски градини. Разходите вече се поемат от държавата. Това разбира се не включва, ако детето е включено в допълнителни странични занимания. Проблемът обаче е, че с всяка изминала година недостигът на места в тези учебни заведения става все по-голям и записването все по-трудно. Децата, особено в по-големите градове, са много повече от възможните свободни места. В този случай се налага или да се изчака и да се опита отново следващия път, или детето да се запише в частна детска градина, ако родителите имат финансова възможност за това.