Теглото през 1-вата година на бебето: Бърза справка

Теглото през 1-вата година на бебето: Бърза справка

Също като възрастните индивиди, бебетата значително се различават едно от друго по размери и тегло. По колко точно наддава твоето съкровище всеки месец зависи от множество фактори (някои от които предварително обусловени), включително:

  • гените на родителите;
  • продължителност на бременността (недоносените и преносените бебета се отклоняват от средните стойности за тегло и ръст);
  • хранителен режим на майката по време на бременността;
  • наличие или липса на вредни навици на майката по време на бременността;
  • здравословни проблеми на майката по време на бременността, вкл. диабет, наднормено тегло, високо кръвно налягане;
  • пол на бебето (момчетата са по-едри от момичетата);
  • брой на децата в утробата (едно дете, близнаци, тризнаци…)
  • здравословно състояние на бебето.

Захранването на бебетата също оказва влияние. Например, през първите два месеца след раждането кърмените бебета растат по-бързо от връстниците си, хранени с адаптирано мляко, но от третия месец до края на първата година се забелязва точно обратната тенденция.

Въпреки че “нормалните” ръст и килограми на бебето през първата година се движат в широки граници, ето някои общи статистики, които могат да ти подскажат дали бебчето расте и наддава, както се очаква:

От раждането до първия месец:

Средностатистическото новородено наддава от 18 до 28 грама на ден и пораства с 2,5 до 3,8 см за един месец. Важно е да се отбележи, че бебета губят малко тегло през първите дни след раждането си, така че горе-долу около 7-10 ден възстановяват отчетените стойности при раждането.

1-4 месец:

Бебетата на тази възраст обикновено наддават от 600 до 900 грама на месец, като растат с темпо от 2,5 до 3,8 см на месец. Това е и периодът, в който бебето може да започне да изглежда пълничко – бебешката пухкавост обаче ще изчезне, когато активността на мъничето се повиши в следващите месеци.

До 6-и месец:

Повечето бебета са удвоили теглото си на раждане.

До 12-и месец:

Повечето бебета са утроили теглото си на раждане и са пораснали с около 23-28 cm спрямо ръста си при раждане.

Теглото при недоносени бебета

Преждевременно родените най-често (но не винаги) тежат по-малко от износените до термина си бебета (39 седмици). Всяка седмица има значение: бебе, родено през 24-25 седмица, ще тежи по-малко от бебе, родено през 28-29 седмица.

Преди да бъде изписано от неонаталното отделение, бебето трябва да е започнало да неотклонно наддава тегло. Любопитното е, че недоносените бебета растат и наддават по-бързо. Също така, през първата година те се мерят според възрастта, на която биха били родени на термина си, а не на реалната си възраст. Например, ако бебето ти е родено през 35-тата седмица, когато то навърши 5 седмици, лекарите ще сравняват показателите му със статистиките на новородените.

Голяма част от недоносените бебета “наваксват” напълно до първия си рожден ден, но има и случаи, при които теглото и ръстът се нормализират до втория рожден ден.

Измерване на бебето

При всяка визита, педиатърът ще следи ръста, теглото и ще измерва обиколката на главата на бебчето ти, като ги сравнява със стандартизирана таблица. Така ще се следи прогресът на детето спрямо другите бебета на същата възраст и от същия пол. Повечето родители се стряскат, ако размерите на бебето са в долната или горната граница на таблицата. Най-важното е да се наблюдава равномерен растеж и наддаване. Ако педиатърът не демонстрира тревога, не би следвало и ти да се притесняваш излишно.