Кога проговарят децата

Може би няма по-очаквано събитие за родителите от вълшебния момент, когато бебето проговори и каже първите си думички. Едва ли може да се сравни с нещо друго чувството, което обзема сърцето ни, когато за първи път чуем така бленуваното „мама” или „тати“. Въпреки това, правилното и навременно проговаряне на детето често буди страхове у възрастните. Кога ще проговори, дали ще проговори правилно, защо някои деца проговорят по-късно и т.н. Продължете да четете, за да разберете отговорите на някои от въпросите, които вълнуват младите родители.

На каква възраст проговарят децата

Всяко бебе развива способността си да говори със собствено темпо. Няма строги стандарти точно на каква възраст това трябва да се случи. Някои деца проговарят по-късно, но това изобщо не означава, че нещо не е наред с тях.

Както знаем, речта е средство за комуникация с други хора. Ето защо е важно да се разбере, че освен възпроизвеждането на думите (експресивна реч), трябва да е на лице и тяхното разбиране и осмисляне (импресивна реч).

Преди децата да проговорят съзнателно, те трябва да преминат през така нареченото „предговорно развитие“. Първо, те се научават да слушат различни звуци (като гласа на родителите си) и да издават отделни гърлени звуци в отговор. До 2-3 месеца се появява и добре познатото ни гукане, което бебетата правят, както в спокойно състояние, така и под въздействието на силни емоции.

След 5-6 месеца идват и първите срички. На тази възраст това все още са само звуци, а не обръщение към конкретен човек. До 9 месеца бебето издава все повече нови звуци, украсява ги емоционално и променя интонацията при изговарянето им. Наред с това то започва да разбира по-добре речта, насочена към него. Например на въпроса „Къде е мама?“ то се обръща в правилната посока, а при молба „Дай ми играчката“ подава въпросния предмет.

Към годинка бебето вече използва жестове в определени случаи: кима с глава в знак на съгласие, поклаща я в знак на отказ, маха с ръчичка за „Здрасти“ и „Чао“. Така децата развиват невербалната комуникация, която също спомага да проговорят по-бързо. Скоро те започват да произнасят своите първи думи. Това са по-лесни за изговаряне думи, като „мама“, „тати“, „бум“, „дай“ и др. Вече всяка дума е свързана с определен предмет или лице, т.е., когато детето каже „мама“ то говори конкретно за майката и за никой друг.

След годинка речника на бебето започва да се разширява с все повече нови думи и звуци. На тази възраст те са в състояние да изпълняват прости молби, да отговарят на тях с жестове или както родителите обичат да казват, „на техния собствен език“.

На около двегодишна възраст децата започват да използват комбинации от две, три прости думи като „Мамо дай“ или „Там бум“. От две до три години е етапът, когато детето постепенно започва да говори с прости изречения с ясна граматична структура.

Как да помогнем на детето да проговори

  • Речта поражда реч

За да започне бебето да произнася първите си думи, а след това следващите, трябва да говорите с него. Децата проговарят, защото осъзнават, че думите са много по-ефективен метод за комуникация от плача и жестовете.

  • Произнасяйте правилно думите

За да проговори детето правилно, още от самото начало се старайте да изговаряте думите вярно. Избягвайте да имитирате неговите гукащи звуци. Все пак идеята е не ние да се учим да говорим на неговия език, а то на нашия.

  • Общувайте с него

Когато бебето започне да произнася звуци – обръщайте му внимание и му отговаряйте. По този начин детето разбира, че го слушат и общуват с него.

  • Говорете бавно и ясно

Не съкращавайте и опростявайте думи. Допълнете речта си с емоции и жестове. Това ще помогне на бебето по-лесно да вникне в смисъла на това, което казвате и да проговори по-скоро.

Освен текста са важни и илюстрациите. Разглеждайте ги с бебето, коментирайте ги и разказвайте сюжета с по-прости думи, без сложни изречения. Това води до стимулиране на въображението му.

Избирайте такъв тип игри, които да развиват фината моторика на детето. Подходящи са пъзели, конструктори, игри с цветове и картинки и др. Избягвайте телефони и таблети.

Проговарянето е трудно начинание за децата. Вербалната стимулация от страна на родителите е от изключителна важност за това. Колкото повече се говори на едно бебе, толкова по-рано то проговаря. Децата имат свой собствен темп на развитие. Затова не трябва да ги сравняваме помежду си, дори и да са на една и съща възраст. Всяко дете ще проговори тогава, когато се почувства готово и сигурно. Ако все пак забележите някакви симптоми на проблеми с говора, може да се консултирате с логопед. Той ще ви помогне да установите причините за това и да отстраните проблема.