колко трябва да е влажността в стаята на бебето

Колко трябва да е влажността в стаята на бебето

Родителите започват да се интересуват от всичко, което е нужно за удобствата и здравето на своето бебе, още преди неговото раждане, а след това започват да следват съветите на педиатрите за режима на хранене, разходките и гимнастиката за новородено.

Детската стая е мястото, в което всяко бебе прекарва голяма част от денонощието, затова много важен за неговото развитие е микроклиматът в нея. А това включва не само подходящата температура, но и  влажността на вдишвания въздух.

Въздухът не трябва да бъде нито много сух, нито прекалено влажен. Повечето специалисти смятат, че оптималната влажност на въздуха трябва да бъде между 40% и 60%.

Както прекалената влага, така и много сухият въздух може да предизвикат здравословни проблеми.

С какво да измерим влажността на въздуха?

За да измерите каква е влажността на въздуха в бебешката стая, може да използвате:

Влагомер

Това е най-лесният вариант. Когато го избирате, следете за неговата точност. Отклонението му не трябва да бъде повече от 1%.

Термохигрометър

Това е уред, който съчетава едновременно термометър и влагомер. Той измерва влажност от -10 до 99% rh. Измерва влагата с точност +/-5%.

Бебефон със сензор за влажност

Много от моделите съвременни бебефони имат вграден сензор за влажност на въздуха и след настройка уредът информира при надхвърляне на стойността.

Импровизирани методи

Те са по-малко точни, но и с тях има възможност за определяне доколко влажността в помещението е нормална.

Измерване с обикновен стаен термометър

Погледнете скалата на термометъра и запишете стойностите на температурата. Увийте с мокра кърпа термометъра и след около 7 мин. вижте какво показва скалата. Това е приблизителната влажност.

Измерване с чаша вода

Сложете чаша с вода в хладилника за около 3-5 ч. След като я извадите, наблюдавайте 5 мин. конденза по стените ѝ. Ако капчиците изсъхват бързо, това е показател, че има ниска влажност. Замъглените стени показват, че влажността е в оптимални стойности. Ако по чашата текат водни струйки, то тя е висока.

Ясно е, че при импровизираните методи грешката е по-голяма, но могат да дадат почти точна представа за нивата на влажността.

Защо е важно да следим за влажността?

Влажността в затворени помещения невинаги е в необходимите здравословни граници. Както прекалената влага, така и сухият въздух, най-вече през зимата, могат да се превърнат в причина за различни проблеми.

При прекомерно сух въздух:

 

  • Лигавицата на носа изсъхва и бебето често се буди през нощта;
  • Устата е изсушена, което причинява безпокойство при хранене;
  • Увеличава се податливостта към настинки;
  • Риск от раздразнение на гърлото и кашлица;
  • Кожата се изсушава, може да започне сърбеж и лющене;
  • Усложнява се състоянието при респираторни и бактериални заболявания;
  • Става натрупване на статично електричество, не става отлагане на прахта, а тя остава във въздуха и се диша от бебето.

 

При повишена влажност:

 

  • Прекалено влажният въздух е труден за дишане;
  • Създава условия да се размножават гъбички, плесени, акари и др., които провокират алергии;
  • Може лесно да се появи хрема.

 

За да се реши проблемът с високата влажност, се препоръчва поставянето на влагоабсорбатор, а при прекалено сух е добре да сложите в бебешката стая подходящ овлажнител, като още по-добре е да го комбинирате с йонизатор за въздух. Не забравяте обаче редовно да почиствате овлажнителя, защото бактериите обикновено се натрупват във влажна среда. Понякога купичка с вода до отоплителния уред през зимата също върши работа.

Не сушете дрехи в стаята на вашето бебе и следете за редовното проветряване – поне 2 пъти по 10 мин. през зимата, а по-често – през другите сезони.

Контролът на влажността на въздуха ще помогне на бебето ви да има спокоен сън и здравословна среда за развитие.