Какво трябва да знаете за естественото раждане

Чудото на раждането е един от най-специалните моменти за всяка жена. Мигът, в който давате живот на своето дете остава завинаги запечатан във вашето съзнание. Но този момент може да бъде колкото вълшебен, толкова и стресиращ и плашещ за вас, особено ако ви предстои да го изпитате за първи път. Нормално е да започнат да ви тревожат въпроси като: „Какво ме очаква?“, „Колко ще боли?“, „Какво трябва и не трябва да правя?“, „Дали да родя по естествен път или секцио?“, „Да нося ли стягащо бельо след като родя?“ и др.

Колкото по-навреме и по-добре се информирате по тези въпроси, толкова по-подготвени ще се чувствате, когато моментът настъпи. В следващите редове ще разберете някои важни неща за естественото раждане и какви са неговите плюсове и минуси.

Естествено раждане

Бебетата могат да се появят на бял свят по два начина – по естествения път, определен от природата или чрез хирургическа интервенция, известна още като „цезарово сечение“ или „секцио“.

Продължителността на едно нормално раждане е различна при всяка жена и зависи от много фактори. Обикновено първото раждане е по-дълго и в някои случаи може да продължи и над 12 часа, а при повторно или следващо такова процесът по-принцип е по-кратък. Ако през цялото това време не се наблюдават някакви усложнения, изискващи по-сериозна намеса от медицинския екип, раждането може да се счита за естествено.

Ако сте решили да раждате по естествен път е необходимо да се подготвите за това както физически, така и психически. В днешно време съществуват доста курсове и обучения, които имат за цел да подготвят бъдещите родилки за този специален момент. Ако една жена е добре информирана какви са етапите на родилния процес, кога и как протича всеки един от тях, как да диша правилно, какви пози да заема при контракции и т.н., това ще я накара да се почувства значително по-спокойна и подготвена, когато моментът настъпи.

Днес при естественото раждане се обръща голямо внимание на правилната позиция на тялото. Ако на жената се даде възможност сама да намери най-удобната за нея поза, това ще ѝ помогне да се отпусне и да намали дискомфорта.

За никого не е тайна, че естественото раждане е съпроводено от силни родилни болки и контракции. Всеки човек има различен праг на поносимост към болка. Някои жени предпочитат да родят по абсолютно естествен път, без упойка. Но последните години все повече бременни решават да се възползват от така наречената епидурална упойка. Тя служи за елиминиране на болката, като родилката продължава да усеща контракциите безболезнено и може да продължи да взема участие в родилния процес.

Кога се препоръчва секцио?

В някои специфични случаи, от гледна точка на безопасността на майката и бебето, лекарят може да препоръча да бъде извършено цезарово сечение, а понякога това е и единственият възможен вариант.

Някои от тези случаи са:

  • Ако бебето е много голямо
  • Ако майката има малък таз
  • Ако бебето не е заело правилната позиция (с главата надолу), а е застанало седалищно или напречно
  • Ако се очакват близнаци
  • При някои медицински състояния на майката
  • При инфекции, които биха могли да се предадат на бебето
  • При проблеми с плацентата

Докато при нормалното раждане упойката е по желание, то при това с цезарово сечение тя е абсолютно задължителна. Най-често тя представлява инжекция за кръст и се нарича спинална упойка. Тя е много по-безопасна за майката и бебето от общата анестезия (пълната упойка) и противопоказанията за нея са по-малко.

Секциото си има своите предимства и недостатъци. Понякога бъдещите майки сами решават, че искат да родят секцио без да има наложителни или здравословни причини за това. Някои вземат това решение, защото се страхуват от болките, които ще изпитат, а други, защото по този начин могат сами да си изберат датата, на която да се появи техният наследник.

Други пък са на мнение, че това противоречи на нормалния ход на нещата. Те приемат този вариант освен ако нещо не застрашава здравето и живота на майката или детето. А всичко останало трябва да се случи по естествен път.

Период на възстановяване след раждането

Важно е да се знае, че след всяко раждане, майката има нужда от определено време, за да може тялото и организмът ѝ да се възстановят. След секцио периодът на възстановяване обикновено е по-дълъг, както и престоят в болницата преди изписването. Освен това секциото си е хирургическа интервенция или с други думи казано – операция, така че след него остават белези.

Без значение по кой от двата начина ще изберете или ще ви се наложи да родите, това е един много специален момент, който преди всичко, трябва да е свързан с положителни емоции. Все пак говорим за деня, в който вашето малко ангелче се появява на бял свят и става част от живота ви. Болката, която ще изпитате, с времето ще избледнее и ще се забрави, но споменът от този вълшебен миг ще остане във вас завинаги.