Как да откажем нощното хранене на бебе

Говорейки за хранителен режим на бебе, той бива еднакъв за деца, които са на кърмене, на изкуствено или смесено хранене. Бебето през първия месец се храни на всеки 3 ч., за да може да стане обработката на млякото. Иначе то ще се смеси с това от следващото хранене, което води до появата на колики.

При двумесечното бебе постепенно трябва да се осъществи отбиване от нощното кърмене. Някои бебета се отказват сами от нощно хранене на тази възраст, а други – по-късно.

Защо трябва да се отбие бебето от нощно хранене?

Физиологията на храносмилането изисква, когато последното хранене на бебето е около 24 ч., да има пауза от 6 ч. Специален хранителен режим нощем се препоръчва само при недоносеност, някои заболявания, операция и др. В останалите случаи педиатрите препоръчват отказване от хранене нощем, макар че хранителният режим на кърмачето в много от случаите зависи и от навиците на семейството, традицията и културата.

Ако бебето ви се е хранило преди сън в 24 ч., нормално е около 5 ч. да изпитва отново глад и това съвсем не се счита за нощно хранене. Но е неправилно например дете, навършило 1 г., да бъде хранено през нощта.

Нощното хранене не се препоръчва от педиатрите по няколко причини:

  • Прехранването в кърмаческа възраст крие риск от затлъстяване;
  • Претоварването на бебешкото коремче може да доведе до повръщане;
  • Нервната система на бебето трябва да има възможност да се възстанови, а майката има нужда от качествен сън.

Какви методи да използваме за отказване?

За да отучим бебето от среднощното хранене, в началото трябва да се започне с постепенни намалявания, така че да бъде напълно безболезнено. Относно въпроса кога да стане това, няма фиксиран график и никой специалист не би могъл да посочи такъв. При всяко бебе се получава различно. За една майка е добре едно, за друга – съвсем друго. Важно е доброто наддаване на детето. Ако не сте убедени, че е време да го отбиете, се консултирайте с педиатър.

До кога да храните бебето нощем е твърде относително, но това е обикновено до 6-месечна възраст за деца, хранени изкуствено, и около 1 г. за тези на кърма.

За това как се спира нощното хранене, няма точна рецепта, но може да се съобразите  с някои от следните препоръки:

Нахранете бебето преди сън

Може да го направите, когато е приготвено за лягане или дори ако е заспало. С последното кърмене всъщност ще се увеличи времето преди следващото събуждане на бебето.

Намалете броя хранения поетапно

Постарайте се да увеличавате интервала между отделните хранения през нощта. Понякога може дори да се получи бебето да заспи без бутилка или без да е на гърдите на майката.

Говорете и успокоявайте бебето

Ако е вече по-голямо, над година, ще се вслушва в думите или песните ви, и ще може да забрави причината за събуждането си.

Включете помощта на бащата

Той може да полежи до бебето, да го подържи или да му даде малко вода.

Прекарвайте повече време с детето

Не е изключено нощем вашето бебе да се буди и да търси гръдта ви или шишето, защото през деня не сте били заедно достатъчно време. Затова е добре да увеличите дневния контакт.

Може да установите, че бебето се храни повече през деня, когато спрете нощното хранене. В рамките на седмица обаче тези промени ще преминат.

Най-важното е да подхождате с много търпение към промените, свързани с отучването от храненето през нощта. Придържайте се към рутинните процедури и само след една или две седмици ще забележите резултатите.