Какво представлява хиперактивността при децата

Да си родител е голямо предизвикателство. Всички малчугани кипят от енергия и непрекъснато трябва да тичаш след тях или да ги укротяваш. Постоянно бягат, играят, катерят се и често са разсеяни и непослушни. В повечето случаи това е напълно нормално детско поведение.

Понякога обаче зад това привидно стандартно поведение стои нещо, известно като „Синдром на Дефицит на Вниманието и Хиперактивност“ (СДВХ). То може да доведе до редица проблеми в социалния живот на детето, като проблеми в училище, липса на концентрация и др.

Как обаче да направим разликата между обикновено и хиперактивно дете? От какво се предизвиква СДВХ, какви са симптомите и друга полезна информация ще откриете в следващите редове.

Как да разпознаем хиперактивно дете

СДВХ е състояние, което се появява в ранна детска възраст (по-често при момчетата) и се характеризира с определени поведенчески признаци. Според някои източници, при бебетата и деца на около 1 година състоянието почти не се наблюдава. Най-често синдромът започва да се проявява на възраст между 2 години и 3 години и половина.

Има различни симптоми, по които може да разберете дали имате работа с хиперактивно дете. Някои от тях са :

  • Безгранична енергия: едно хиперактивно дете непрекъснато има нужда да върши нещо и сякаш никога не се изморява;
  • Раздразнителност и повишена активност: често не може да си намери място. Постоянно се върти в училище или в детската градина, вкъщи на масата или когато му четете приказки;
  • Неспокойно е и постоянно се върти: винаги се мърда, играе с нещо, рисува, дъвче и т.н;
  • Липса на концентрация и проблеми в училище: говори, когато говори учителят, движи се из стаята, страда от липса на концентрация и има импулсивно поведение;
  • Блъска се в останалите: хиперактивното дете изглежда сякаш има проблеми да остане в собственото си лично пространство;
  • Създава бъркотия: оставя всичко разхвърляно. Играчките в стаята му са навсякъде, все едно е минало торнадо.

Не забравяйте, че хиперактивно дете може да се диагностицира като такова официално единствено от медицинско лице, така че ако имате някакви съмнения, консултирайте се с педиатър.

Причини за СДВХ

Няма единно и официално медицинско становище на какво се дължи синдрома на хиперактивност при децата, но има различни причини, за които се смята, че могат да го предизвикат:

  • Много неизразходвана енергия
  • Лоша диета
  • Липса на физическа активност
  • Ниско тегло при раждане
  • Лоши и груби възпитателни методи
  • Лош сън
  • Психическа травма, преживяна в ранните детски години
  • Наследствена предразположеност
  • Непоносимост към някои храни
  • Други медицински причини

Как да успокоим хиперактивно дете

Вероятно сами сте се убедили, колко неефективно е, когато кажете на кипящ от енергия малчуган да се успокои. Често ефектът е нулев. Децата са много по-склонни да слушат и сътрудничат, когато имат чувството на разбиране от страна на възрастния. Опитайте се да изградите такава връзка между вас, за да може комуникацията помежду ви да върви по-гладко.

Планирайте деня, така че малчугана да знае какво да очаква. Определените рутинни процедури могат да променят начина, по който хиперактивно дете се справя с ежедневието. Например, ако то  ви трябва да се подготви за училище, разделете това на структурирани стъпки, за да знае точно какво трябва да направи.

Хиперактивното дете трябва да е наясно какво трябва и не трябва да прави. Поощрявайте положителното му поведение с незабавни похвали и малки награди.

Винаги бъдете позитивни към него.  Не го упреквайте остро и не му се карайте, когато сгреши, а се опитайте на разбираем за него език да му обясните къде е проблемът и защо дадено нещо трябва да се промени.

Бъдете конкретни в похвалите си. Вместо да кажете просто едно рутинно „Браво!“, може да кажете „Браво! Подредил си стаята си много добре. Благодаря!“. По този начин то ще узнае не само че сте доволни, но и защо.

Ако молите хиперактивно дете да направи нещо, давайте кратки и конкретни инструкции. Вместо да кажете: „Подреди спалнята си!“ кажете: „Моля те, сложи играчките си в кутията, а книгите обратно на рафта.“

Осигурете варианти за изразходване на енергията. Активни спортове като плуване, лека атлетика и танци могат да бъдат терапевтични за хиперактивно дете.

Лечение при хиперактивно дете

Диагностицирането със СДВХ може да стане единствено от специалист. Важно е хиперактивността да се установи на време и да се предприеме подходящо лечение, за се намали риска от последващи проблеми в живота на детето и възможността то да стане асоциално.

Вашият педиатър ще прегледа малчугана и ще назначи правилно лечение. То може да включва психологични и социални терапии и консултации, промяна на хранителния режим и прием на лекарства. Никога не предприемайте лечение на своя глава. Винаги се допитайте до медицинско лице преди това.