Какво представляват лохиите след раждане и колко време продължават

След раждането, всяка жена преживява един особен период, наречен следродилен период. Това е времето, в което тялото се адаптира към новата ситуация, възстановява се от напрежението на бременността и раждането и се опитва да възстанови първоначалния размер на матката.

Един от характерните признаци за този период е наличието на т. нар. лохии. В тази статия на baby.bg ще разгледаме по-подробно това състояние и ще обърнем внимание на всичко, което трябва да знаете за него.

Какво представлява това състояние

Лохиите представляват физиологичен процес, при който организмът се пречиства и възстановява. Този период се характеризира с изтичане на кръв, слуз и маточни тъкани от влагалището след раждането, което може да продължи от 4 до 6 седмици, като през това време те променят цвета и количеството си. Това е естествен и нормален процес, който показва, че матката заздравява.

Продължителността и интензивността на този период зависят от индивидуалните особености на всеки женски организъм, както и от начина на раждане.

При жените, родили с цезарово сечение (секцио), обикновено той е по-кратък и по-слаб от тези, родили естествено, защото част от маточните тъкани са отстранени хирургично.

Стадии

Лохиите преминават през три стадия, които се различават по цвят, количество и продължителност:

  • Рубра: Първият стадий започва веднага след раждането и продължава 3 до 4 дни. Лохиите са тъмно или ярко червени, могат да съдържат малки съсиреци и са в обилни количества. Това е нормално, тъй като матката се почиства от остатъците от плацентата и други тъкани. Може да имате и леки схващания, подобни на менструални болки. 
  • Сероза: Вторият стадий настъпва около петия ден след раждането и продължава от 4 до 12 дни. Лохиите са розово-кафяви и по-воднисти. Количеството им намалява и вече не се образуват съсиреци. 
  • Алба: Третият и последен стадий започва около тринадесетия ден след раждането и продължава до шестата седмица. Лохиите са жълто-бели, без кръв и вече са почти минимални като обем. Те са признак, че матката е почти възстановена и се подготвя за първата менструация след бременността.

Какво да правим

Това състояние е безопасно за здравето на жената, ако се спазват някои основни правила за хигиена и грижа. Ето какви са някои от тях:

  • Използвайте само санитарни превръзки, а не тампони, за да предотвратите инфекции и да позволите на матката да се почисти. 
  • Сменяйте превръзките често, поне на всеки 4 часа и ги изхвърляйте в затворени кошчета. 
  • Мийте се с топла вода и мек сапун, без да използвате ароматизирани или антисептични продукти, които могат да дразнят или да нарушат баланса на влагалищната флора. 
  • Носете удобно и чисто бельо от памук, което позволява на кожата да диша. 
  • Пийте много течности, хранете се здравословно. Това ще ви помогне да се възстановите по-бързо, да поддържате добро кръвообращение и да подпомогнете хидратацията и изхвърлянето на токсини. 
  • Отделяйте достатъчно време за почивка и възстановяване, без да се претоварвате физически или емоционално. 
  • Избягвайте сексуалния контакт, плуването, ваната и душа със силна струя, докато лохиите не спрат напълно, за да предпазите от инфекции и наранявания на матката и влагалището. 
  • Консултирайте се с лекар, ако имате някакви съмнения за кръвоизлив, който може да бъде много опасен или ако забележите някакви признаци на инфекция, като висока температура, силни болки в корема, неприятен мирис или прекалено обилно кървене. 

Имайте предвид, че този процес, задължителна част от следродилния период, е важен за здравето и благополучието на майката и бебето. Затова е необходимо да се информирате и да се грижите за себе си по най-правилния начин.

Ако имате някакви въпроси, съмнения или имате нужда от професионален съвет, винаги най-добрият вариант е да се обърнете към вашия лекар или друг специалист, който да ви окаже нужното съдействие.