Как да подсилим имунната система при децата

Здравето на децата е приоритет номер едно за всеки родител. Никой не иска малчуганът му да се чувства зле и да боледува често.

Ето защо е много важно да предпазим децата от неприятни инфекции и зарази.

Това понякога изглежда много трудно и дори невъзможно, най-вече когато малчуганите тръгнат на детска градина или училище.

За да им помогнете да избегнат неприятните болести и настинки, важно е да ги насърчавате към добри навици и да предприемате стъпки за укрепване на имунитета им от ранна възраст.

Има няколко начина, по които родителите могат да засилят имунитета на децата си и днес ще говорим именно за тях.

На какво се дължи слабата имунна система?

Първо, нека ви запознаем с най-ефективните начини за засилване на детския имунитет, като най-напред ще разберем на какво се дължи слабата имунна система.

Като цяло, организмът на малчуганите е по-слаб и именно затова те са предразположени към по-често разболяване. Имунната им система все още не е достатъчно силна, за да се справи с вирусите и настинките, които ги атакуват.

Децата боледуват най-често, когато ходят на детска градина и училище, където са сред свои връстници и често се заразяват едно с друго.

Причина за слаба имунна система може да е липса на определени витамини и минерали, както и на някои нездравословни навици. Децата трябва да имат достатъчно пълноценен сън, да избягват вредни храни и да наблягат на плодовете и зеленчуците, както и да поддържат добра хигиена.

Липсата на тези навици може да доведе до спад в имунитета им и често боледуване.

Как да подсилите имунната система на своите деца?

Ще споделим с вас няколко начина, по които може да предпазите своите мъничета от болести и инфекции, за да бъдат в добро здраве през цялата година.

Естествени имуностимулатори

Добрата новина е, че има много натурални и естествени начини, по които може да засилите имунитета на малчуганите.

Подбрали сме някои от най-ефективните домашни методи, както и бабини рецепти за добро здраве.

  • Кърма

Всяка майка знае, че кърмата е жизненоважна за бебето, защото може да му осигури всички хранителни вещества и витамини, от които се нуждае мъничето. Така че ако имате тази възможност, кърмете своето бебе. Така ще засилите все още крехката му имунна система и ще го предпазите от болести.

  • Мед

Медът е един от най-добрите и използвани имуностимулатори. Той се препоръчва както за възрастни, така и за деца, които вече може да го употребяват. Успешно се бори с вируси и бактерии и укрепва организма. Може да давате на детето си по една лъжичка мед сутрин или да го добавяте към някои от любимите му чайове.

Тук няма как да не споменем и пчелния прашец, който освен че подсилва имунитета, има антибактериални, антиалергични и много други свойства.

Спокойно може да го добавяте към кисело мляко. Сместа става много приятна на вкус, така че малчуганите ще я харесат със сигурност.

  • Билки

Има много домашно приготвени билкови рецепти, останали от нашите баби, които спомагат за укрепването на организма и могат да предпазят нас и нашите малки съкровища от болести.

Най-разпространените билки, които подсилват имунитета, са: лайка, липа, шипка.

Ето и една лесна рецепта за чай от шипка – чуден лек за силен имунитет:

Смесете 2 с.л. плод от шипка, с 1 с.л. плод от касис, както и 2 с.л. листа от коприва. Залейте всичко с един литър гореща вода. Чаят трябва да се запари за около час.

Прецедете добре сместа, добавете малко захар или мед (по желание) и давайте на детето си по малко от чая 2-3 пъти през деня.

Добавки и витамини

Малчуганите се нуждаят от определени витамини, някои от които си набавят чрез храната, а други трябва да приемат под формата на добавки.

  • Витамин D

През топлите месеци малчуганите могат да си набавят този витамин от слънчевата светлина, но през есента и зимата това не е възможно. Храните, които осигуряват най-високи количества витамин D, също не са в типичното меню на децата. Те включват най-вече мазна риба и гъби.

За да повишим имунитета на малчуганите, е хубаво да им даваме добавки, съдържащи този витамин, като най-предпочитани от родителите са тези под формата на капки.

  • Витамин С

Витамин С е важен антиоксидант. Той също така спомага за повишаване на имунитета на малки и големи. Ето защо е хубаво да включите в менюто на детето си някои храни, които са естествени източници: лимон, банани, червени чушки (смята се, че в тях се съдържа най-много от витамина), броколи, спанак, картофи и други.

Трябва да знаете, че в майчината кърма се съдържа достатъчно количество аскорбинова киселина, която може да задоволи нужните на крехкия бебешки организъм в този период.

  • Цинк

Един от най-важните минерали, които могат да помогнат на имунната система на мъниците, е цинкът. Обикновено се среща в храни, богати на протеини. Червеното месо и домашните птици са едни от най-добрите източници.

Бобът и ядките също са добър източник на цинк, въпреки че животинските храни ще доставят повече от минерала.

Проверявайте нивото на цинк в организма на малчугана, защото то не трябва и да е прекалено високо.