Бебе и домашен любимец – мисията възможна

Раждането на бебе определено е събитие, променящо изцяло живота на родителите. За щастие, има много информация за това как най-добре да отгледаме нашето малко човече и да преживеем най-трудните, а именно първите месеци с новия член на семейството.

От друга страна, информацията относно съжителството между новородените и домашните любимци далеч не е толкова богата. Именно затова решихме да ви представим най-важните неща, които трябва да имате предвид, ако искате вашето бебе да израсне заедно с животинче.

Ще посочим плюсовете и минусите на отглеждането на домашен любимец, заедно с малко бебе, както и кои са най-подходящите животни за новородено.

Какъв домашен любимец да изберете, ако имате бебе

При отглеждането на новородено, основният приоритет на родителите е безопасността. Домашните любимци и бебетата могат да израснат заедно и да имат невероятни взаимоотношения, но само при условие, че животното е подходящо за съжителство с новородено.

Ето защо е хубаво предварително да проучите кои породи кучета и котки се разбират добре с малки деца и да изберете именно такова животно.

Лабрадорът е идеален избор, тъй като той се смята за много умно и грижовно куче, което дори може да бъде оставено само с новороденото. Стопаните на подобни кучета споделят, че те са изключително внимателни към новия член на семейството и го закрилят.

Друга порода, подходяща за малки деца, е боксерът. Той се определя за едно от най-любвеобилните, внимателни и същевременно игриви кучета. Макар че на пръв поглед изглеждат малко страшни, те са много добрички и обожават хората, особено децата.

Трябва да знаете, обаче, че имат нужда от правилна грижа и чести разходки, защото са големи кучета с голяма енергия. Подходящи са за по-голям апартамент или къща.

Ако искате вашето дете да си има истинско приятелче, което постоянно да гушка, вземете му Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол. Те са много сладки, пухкави, игриви са, но в същото време предпочитат да се гушкат, затова и са подходящ избор, ако имате новородено. Кавалерите са много подходящи за апартамент, тежат 6-9 кг и не изискват твърде много движение.

Ако сте от любителите на котките, препоръчваме ви да си вземете някоя по-дружелюбна и мързелива порода, тъй като всички знаем какви непредвидими същества може да са тези красавици. Може да изберете някоя представителка на породата Мейн кун – те са много пухкави и идеални за гушкане от малки деца. Те са отглеждани от хората от много години насам и са изключително спокойни, тихи и внимателни. Вашето мъниче може да си играе с тази котка часове наред и да си има верен и много гушлив приятел.

Разбира се, може да изберете и друго животинче за вашето новородено, но трябва внимателно да проучите дали е подходящо за дете. Хамстерче, зайче, морско свинче или рибки са също един добър вариант.

Какви рискове крие отглеждането на новородено и домашен любимец

Все пак трябва да отбележим, че съжителството между животинче и новородено вкъщи може да крие и някои рискове. Именно затова трябва да направите всичко възможно да вземете правилния избор що се отнася до домашен любимец, за да осигурите най-безопасната среда, в която да отглеждате своето бебе.

Ето и какви са рисковете при отглеждането на малко дете и животно вкъщи:

  • Бебетата и децата под 5 години са по-склонни да се разболеят от микроби и паразити, които животните могат да пренасят, тъй като имунната им система все още не се е развила напълно. Именно затова трябва да поддържате дома си много чист и да къпете редовно домашните си любимци;
  • Макар че някои породи кучета и котки са много кротки и внимателни към бебенца, неволно те могат да одерат или наранят по някакъв начин мъничето по време на игра;
  • Децата също са много непредвидими и понякога без да искат може да ядосат или да стреснат животното по някакъв начин и то да им отвърне. Ето защо не е хубаво да ги оставяте самички, особено докато са още малки.

Какви са плюсовете децата и животните да израснат заедно

Няма нищо по-хубаво от това вашето дете да си има един пухкав приятел, с когото да израснат заедно. Ето и кои са най-големите плюсове от съвместното отглеждане на домашен любимец и бебе:

  • Наличието на пухкав четириног приятел носи толкова много социално-емоционални ползи за децата. Положителните взаимоотношения с куче, котка или друго животинче, могат да повишат самочувствието и увереността на вашето мъниче;
  • Израстването на дете заедно с домашен любимец ще развие в него положителни качества, като грижовност, любов към животните, отговорност и много други;
  • Игрите и комуникацията с животното помагат на бебето да гледа и да учи нови неща;
  • Животните, особено кучетата, имат много енергия, така че играта с тях е чудесен начин децата да бъдат физически активни. Те ще се превърнат в техни верни приятели, с които ще споделят прекрасни мигове в забавление, игри и много гушкане.