Как се взима стерилна урина на бебе?

Понякога се налага да се направят определени изследвания на бебенцата, за да се установи или изключи наличието на дадена инфекция. 

Но тъй като малките деца не могат да пишкат принудително, вземането на стерилна урина често изглежда като мисия невъзможна за родителите. 

Все пак при правилна подготовка и необходимите действия, това всъщност може да не е толкова трудно. Ето защо ще ви дадем няколко съвета как да вземете лесно и бързо проба от вашето бебе.

Предварителна подготовка при вземането на стерилна урина:

Има няколко важни неща, които трябва да следвате преди да вземете самата проба от своето дете. 

Ето кои са те:

  • Внимавайте с храните. Важно е какво и колко давате на бебето предходния ден. Ако то е много малко и все още го кърмите, няма нужда да правите никакви специални неща. Но ако детенцето е на 6 месеца или е по-голямо и вече го захранвате, не му давайте продукти, които съдържат цвекло или моркови. Те могат да оцветят урината, което ще повлияе на резултата.
  • Вземете си специален колектор, който се продава във всяка аптека и е два вида – за момиче и за момче. Ако се притеснявате от това как се поставя колектора, ще ви успокоим, че това е доста лесно. Той се поставя на сутринта около гениталиите на бебето, които предварително сте измили много добре и се чака мъничето да се изпишка. 
  • Предварително закупете от аптеката и контейнер за стерилна урина, измийте го и го подсушете добре, преди да налеете пробата.
  • Пробата трябва да се занесе най-късно до час и половина, за да отчете точен резултат. Само така може да се установи евентуално наличие на бактерии и да се назначи правилно лечение.

Как да накараме бебето да се изпишка?

Преди да вземете проба от вашето мъниче, може да му дадете малко водичка. Може също така да го накърмите, но нека мине известно време и след това му вземете проба.

За да насърчите детето си да пишка, можете леко да разтриете долната част на корема му за няколко минути с помощта на чист памучен тампон или бебешка кърпичка, напоена със студена вода.

А ето как да вземете най-точно стерилна урина от детето:

  • Пригответе контейнера за проби.
  • Свалете памперса на детето си.
  • Измийте добре ръцете си преди да вземете пробата или си сложете ръкавици.
  • Почистете кожата около гениталната област; използвайте памучни тампони, напоени с охладена преварена вода или използвайте бебешки кърпички.
  • Залепете коректора около гениталиите на бебето и изчакайте да се изпишка.
  • След това сложете пробата в контейнера за стерилна урина и го занесете възможно най-бързо за изследване.