Домашно пюре за бебе

Как се прави домашно пюре за бебе

Захранването на бебето с немлечни храни започва малко преди то да навърши 6 месеца. Обикновено в края на 6-7 месец започват да се дават зеленчукови пюрета, а месни – между 8-12 месеца.

Когато настъпи времето за захранване, пред майките има две възможности: да се погрижат за приготвяне на домашни, или да купят готови бебешки храни от магазина.

Макар че закупените пюрета спестяват труд и време, голяма част от майките предпочитат сами да ги приготвят за бебето си, защото е по-здравословно и могат да избират съставките.

За много родители приготвянето не изглежда толкова трудно и то наистина не е, но трябва да се спазват и някои правила.

Какво трябва да знаем при приготвянето на бебешка храна?

Преди да започнете да готвите за своето бебе, обърнете внимание на следните подробности:

  • Всички кухненски уреди и прибори трябва да бъдат идеално чисти, преди да пристъпите към готвенето;
  • Поддържането на перфектна чистота на хладилника гарантира липсата на бактерии и микроби, от които биха пострадали съхраняваните продукти;
  • Продуктите трябва да са внимателно подбрани и старателно почистени;
  • Готви се само за конкретното ядене на бебето, като недоядената храна не се съхранява, а се изхвърля.

Ако бъдете търпеливи и вложите повече старание, бебето ви ще получи висококачествена домашна храна.

Как да направите пюре за вашето бебе?

бебешко пюре от моркови

 

 

Специалистите препоръчват в началото захранването да започне с картофено пюре или с такова от моркови, понеже са по-лесно смилаеми, а по-късно да разнообразите с плодови. Добре е зеленчуците и плодовете да варите на пара, без да ги преварявате. След сваряването им добавете малко вода според желаната гъстота и пасирайте.

Ето някои рецепти за домашни бебешки ястия:

  Пюре от картофи

Сварете с кората добре измитите продукти. Обелете ги, пасирайте, добавете 50 мл кърма или адаптирано мляко и 1/2 ч.л. захар.

  Пюре от моркови/тиквички

Настържете и сварете 200 г добре измити и почистени моркови/тиквички. След пасирането им прибавете 5 г краве масло и 50 мл кърма или адаптирано мляко.

  Смес от картоф и тиква

Зеленчуците се варят отделно, като 50 грама тиква се слага в подсладена вода. Пюрирайте ги заедно и прибавете 30 мл кърма, може и адаптирано мляко, и 1/2 ч.л. захар.

  Спаначено пюре

Измийте 200 г листа на спанак, пуснете ги да се варят за 10-15 мин. и пасирайте. Прибавете към тях 1/2 ч.л. захар и 50 мл мляко или адаптирано мляко. После препечете брашно – 1 с.л., и го размийте в 50 мл течност. Варете около 2-3 мин., смесете със спанака и след 1-2 мин. към готовата смес добавете 5 г масло.

  Морков, картоф и пащърнак

Пригответе по 1 брой от трите продукта. Пригответе нарязаните на дребно зеленчуци чрез варене в домашен пилешки бульон. След това минете с пасатора и добавете кърма или адаптирано мляко около 50 мл.

  Картофи, броколи и моркови

Пюрирайте зеленчуците. Може да  добавите 1-2 стръка магданоз, а после и 30 мл кърма или адаптирано мляко. Броколите може да заместите с 2 печени чушки.

  Круши, ябълки и сини сливи

Включват се варени круши, ябълка и 2 сливи, приготвени с малко адаптирано мляко.

  Пюре от дюли/праскови/череши

Вземете 1 дюля/1 праскова/4-5 череши и след почистване и измиване ги сложете да се варят. Отстранете обвивката на прасковата. Пюрирайте и смесете с малко адаптирано мляко.

  Пиле с картофи

Пюрирайте голям зеленчук. Добавете към него супена лъжица готова оризова каша, 50 г пасирано пилешко месо, както и 50 мл адаптирано мляко.

В зависимост от предпочитанията на бебето може да променяте съставките. Важното е, че зеленчуците и плодовете в домашно приготвените бебешки ястия запазват голяма част от полезните си свойства.