kak se hrani bebeto v korema maikata

Как се храни бебето в корема на майката

Развитието на бебето в утробата на майката е удивителен процес, който е изключително вълнуващ за проследяване. Превръщането на ембриона в истинско малко човече включва различни етапи, през които се наблюдават уникални промени. Важна роля в растежа на плода заема плацентата, защото именно чрез нея бебето получава хранителни вещества.

Как се осъществява храненето на бебето в корема?

Храненето на плода в утробата, както и получаването на кислород и вода, се осъществява чрез кръвта на майката, която тече в плацентата в мрежа от кръвоносни съдове. Различни молекули като глюкоза, протеини, мазнини, кислород се изливат от кръвта на мама и се асимилират от друга мрежа кръвоносни съдове. Те се вливат в плацентата, прехвърлят се в кръвообращението на фетуса и достигат до него благодарение на пъпната връв. На практика това, с което се храни майката, е това, с което се храни и бебето. Затова е важно тя да се стреми към здравословно хранене, за да осигури на плода всички необходими хранителните вещества. Балансираното хранене включва богато разнообразие на зеленчуци и немазно месо. Здравословното хранене ще помогне на жената не само да се чувства по-добре по време на бременността, но и да избегне качването на излишни килограми. Наддаването на тегло невинаги застрашава детенцето, но може да се изрази в натрупване на мазнини в плода или гестационен диабет.

Друг фактор за поддържане на здраво тяло през бременността, освен храненето,  са упражненията, които помагат за изгарянето на излишни калории. Що се отнася до дишането в корема, фетусът получава кислород отново през плацентата. Затова е важно бъдещите майки да прекарват достатъчно време на открито и на чист въздух.

Не забравяйте, че бебчето приема не само полезните, но и вредните вещества от организма на мама, като това не опира единствено до храненето. Затова е важно бременните жени да не употребяват алкохол или цигари.

Бебето усеща ли вкус в утробата?

Това е доста любопитен въпрос, който със сигурност ще ви остави изненадани. Според някои проучвания вкусовите предпочитания на мъника се формират още преди раждането. Вкусовите рецептори на малчо започват да се развиват в първите 8 седмици от бременността, но тогава плодът все още не може да усети вкуса на околоплодните води. За да се случи това, са необходими вкусови пори, които се образуват до 16-тата гестационна седмица. Първият вкус, който усеща малчуганът, е солената околоплодна течност. Истината е, че вкусовете и ароматите, които бебето усеща в утробата, няма как да са толкова наситени, колкото ги усещаме ние. Това се дължи на факта, че до голяма степен дължим вкуса на обонянието си, без което храненето не би било същото. Мъникът вкусва само молекулите в кръвния поток, но това не пречи да предоставите на малкото си съкровище разнообразни вкусови преживявания. Така бихте могли да определите важни фактори и навици за храненето на детенцето след раждането.

Как се развива бебето?

В най-ранния етап от развитието си малкото човече се нарича зигота. Със започването на формирането на плацентата, зиготата се превръща в бластоцист. Сърцето на плода започва да бие между третата и четвъртата седмица от бременността. След това започват да се оформят зачатъци на уши, очи, уста, ръчички и крачета. По време на втория месец се развива и лигавицата на плацентата, както и всички органи. Плацентата се развива изцяло в 4 месец. Тогава започва да расте и пъпната връв, чрез която се извършва приема на хранителни вещества от организма на майката.

В края на втория триместър слухът на мъничето е изцяло развит и то разпознава майчиния глас. С настъпването на 7 месец, бъдещето детенце тежи около 1 kg, а в края на предпоследния месец от бременността – около 2 kg. С повишаването на теглото, мъничето спира да се движи толкова активно в утробата, защото няма достатъчно място. В края на деветия месец плодът е едно завършено малко човече, което е готово да се появи на бял свят и да донесе на родителите си най-голямата радост.