kiselo mlqko za bebe

Кога да захраним бебето с кисело мляко?

Киселото мляко е сред най-обичаните храни в България. Въпреки това съществуват различни мнения относно полезните му свойства, както и съставките му, които биха могли да предизвикват алергии. В миналото то е давано на бебета като заместител на майчиното мляко, но в днешно време за тази цел съществуват специални адаптирани млека. Въпреки това някои родители държат да захранват децата си именно с кисело мляко. Ако вие също имате това намерение, първо трябва да знаете какви рискове крият за мъника млечните продукти.

От кой месец можем да даваме кисело мляко на бебето?

Според редица проучвания киселото мляко е един от честите причинители на алергии сред най-малките. Това налага приемът му да се следи с повишено внимание. Млечният протеин в състава му може да доведе до остри алергични реакции, затова е важно то да се въведе плавно и не твърде рано в детското меню. Обикновено захранването с кисело мляко се случва, когато бебчето навърши 1 годинка или малко преди това. Ако майката няма възможност да кърми новороденото, то трябва да се храни с адаптирано мляко, тъй като млечният белтък при него е предварително разграден. Адаптираните млека са обогатени с витамини, минерали и други полезни вещества, необходими за растежа на бебето.

Специфичните бактерии и ензими, които се съдържат в киселото, се славят с противовъзпалителен ефект и укрепват лигавицата. Ползите на този така обичан хранителен продукт не могат да бъдат оспорени. Необходимо е единствено да знаем на колко месеца трябва да бъде бебето, за да може да го приема спокойно, без толкова висок риск от алергии. Въпреки че няма точен отговор, бихме могли да кажем, че продуктът не трябва да се предлага по-рано от десетия месец.

Как да го даваме на бебето?

Киселото мляко може е добър вариант за хранителна закуска за мъника. Можете да го смесите с натрошени бебешки бисквити или с вкусно плодово пюре. Уверете се, че млякото не съдържа добавени оцветители, захари, ароматизатори и други. Избягвайте и плодовите млека. Изберете продукт с по-висок процент масленост – 3-4%, което е с гарантиран произход. Не забравяйте, че няма нищо лошо в това да го включите в менюто на детето, ако то е навършило 1-годишна възраст, но това не трябва да бъде основната му храна. Ако забележите, че бебето страда от разстройство, болки и подуване в корема, кръв и слуз в изпражненията, то спрете киселото мляко. Прясното мляко, oт друга страна, се усвоява най-трудно от млечните продукти, затова можете да го включите самостоятелно в менюто на малчугана след втората годинка. Преди това то може да бъде като съставна част от други храни – пюрета, кремчета  и други.