честота на ритане на бебето

Колко често рита бебето в 5, 6, 7, 8, 9 месец?

Движението на бебчето в утробата предизвиква едно от първите вълнения през бременността. Неусетно майките започват да очакват с нетърпение ритането на плода и се питат колко често трябва да се усеща то. Всяко мъниче се развива индивидуално и няма как да се даде точен брой на движенията, които ще се усетят. Някои дечица са по-енергични, а други – по-спокойни. Ако смятате, че бъдещият ви наследник не се движи достатъчно, винаги можете да се консултирате с лекар, който да види плода на ехограф.

Кога започват първите движения на бебето в утробата?

През първия триместър повечето майки трудно биха доловили някаква форма на движение на плода, тъй като той е малък и недостатъчно осезаем. Разбира се, това не значи, че бебето не се развива или върти в корема ви. Същинският период на ритане започва през втория триместър.

В началото движенията не се усещат точно като такива, а по-скоро като мускулни спазми. През петия месец те стават все по-чести, като някои майки дори ги оприличават на пеперуди в стомаха. В този период плодът е все още достатъчно малък, за да не ви причинява дискомфорт с ритането си. Ако не сте усетили никакво движение до този момент, не се тревожете, тъй като в някои случаи „акробатичните“ изпълнения на мъничето започват да се усещат в началото на шестия месец. Ако след като сте усетили за пръв път ритането на малчугана, а след това не усетите движение с часове или дни, това също не трябва да ви притеснява, тъй като в началото е трудно да те да се следят регулярно.

Кога бебето рита най-силно?

През шестия месец малчо се движи все по-активно. Физическата ви активност и заетостта ви по време на деня може да подейства успокояващо на мъника, сякаш го люлеете в корема си. Поради тази причина ще долавяте ритането основно вечер, както и след хранене заради скока в кръвната захар, която действа енергизиращо на детето.

По време на 7 месец малчуганът расте все повече, но все още има място, за да се върти и забавлява в утробата. Именно тогава движенията стават все по-осезаеми. По-активните мъници понякога дори причиняват болки на майките си. Можете да усещате ритници в ребрата или пък ниско долу към пикочния мехур. Но дори и да е грубо на моменти, ритането на плода е знак, че той се развива добре и получава достатъчно храна, така че го приемайте с усмивка. В края на седмия месец или в началото на осмия вече ще можете регулярно да следите активността на бебето и да преброите ритниците. Обикновено в рамките на час ще усетите не по-малко от 10 удара, като сами ще разберете в кои периоди на денонощието мъникът е най-подвижен. 

Колко често се движи бебето преди раждането?

По време на 8 месец, малчо вече ще е увеличил значително теглото си, а утробата ще му се струва все по-тясна. Тогава ритането или въртенето няма да бъде толкова енергично, но ще продължавате да усещате движенията на ръчичките и крачетата. Липсата на голяма активност не трябва да ви плаши и може да значи, че детенцето спи сладък сън.

С настъпването на деветия месец броят на ритниците намалява, но това не значи, че те няма да се усещат по-рязко и силно поради растежа на дребосъка и готовността му да се появи на бял свят. Често малчовците нанасят удари на шийката на матката, които може да облекчите като наклоните таза си. В последните седмици от бременността ритането е строго индивидуално. Някои бебета са по-пасивни, а други продължават да бъдат енергични.