Записване в ясла

Какво е нужно за записване в детска ясла?

Записването за детска ясла е нов етап от развитието на малчугана, който често предизвиква стрес и поражда въпроси сред родителите. Майките трябва да се сблъскат с факта, че няма да прекарват толкова много време в денонощието с бебчето, което допълнително натоварва с неприятни емоции целият процес. 

Разбира се, купчината документи, които се изискват при кандидатстване и прием, далеч не улесняват ситуацията. Бъдете готови за заявления, служебни бележки и какво ли още не. За да бъде подготовката за това вълнуващо приключение по-лесна, решихме да съберем на едно място важна информация, необходима за записването в ясла. 

Обърнете внимание, че ще разполагате само с няколко конкретни дни, в които да отбележите желаните ясли. За самото класиране е нужно единствено да сте попълнили исканата информация.

Какво ни трябва за яслата? 

Подобно на всяко учебно или детско заведение, и тук се налага да бъдат представени документи, свързани със здравето на детето или семейната му история. Важно е да отбележим, че преди кандидатстване, родителите трябва да се регистрират в Информационната система за обслужване на детските градини (ИСОДЗ). 

Това трябва да се случи без значение дали става въпрос за частни или общински заведения, като се попълват всички данни, които се изискват при регистрацията. В системата трябва да въведете информацията за детето (децата) ви и за двамата родители.

Нужни са три имена, ЕГН, телефон за връзка, имейл, постоянен или настоящ адрес на местожителството, район, трудов или учебен статус с адрес. След това трябва да подредите по желание яслите/градините, в които искате да кандидатствате. 

Всичко останало е просто чакане. Датите, за които трябва да следите са – кога се обявяват свободните места в съответните заведения, кога да актуализирате профила в системата и да подредите желанията си и накрая, но не и по значение – кога се обявява дългоочакваното класиране. 

Списъкът с документи, който трябва да се представи след класирането на мъника и успешния му прием включва:

  • Оригинал и копие от удостоверението за раждане на детето;
  • Оригинал на здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар на детето;
  • Еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии (шигели, салмонели, ешерихия коли) и чревни паразити. Изследването трябва да е направено не по-рано от 15 дни преди постъпването на детето в детската ясла;
  • Изследвания на кръв и урина, които трябва да са извършени в 1-седмичен срок, преди детето да постъпи в детското заведение;
  • Изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, направено в срок от 6 месеца преди постъпването на детето в яслата;
  • (изм. – ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) Данни от личния лекар за извършените задължителни имунизации на детето съгласно Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България. Изключение се прави за деца, при които са налице трайни противопоказания при имунизация – те са освободени от имунизиране по реда на гореспоменатата наредба и могат да бъдат приети в детска ясла въпреки липсата на задължителните имунизации;
  • Медицинска бележка, че детето не е контактувало със заразноболен, която се издава от личния лекар, не по-рано от 3 дни преди постъпването на хлапето в яслата.

Що се отнася до таксите, от 1 април 2022 г. ползването на детски ясли и градини е безплатно, след като бяха гласувани изменения в Закона за местните данъци и такси, Закона за предучилищното и училищното образование и Закона за здравето. Промяната не касае частните детски заведения.

Кога се кандидатства за ясла?

След раждането на бебето, някои майки се опитват да се върнат възможно най-бързо на работа. Други път решават да използват максималния брой години и да останат у дома, за да се грижат за дребосъка. Тук няма правилно или грешно решение.Всичко зависи от родителите, работодателите и много други фактори. Затова и няма фиксирана, подходяща възраст, в която задължително да запишете малчугана за ясла или детска градина.

 Истината е, че посещаването на такъв тип заведение, ще донесе много позитиви в развитието на детенцето. Именно там започва същинската социализация на хлапето и придобиването на самостоятелни навици. 

Можете да запишете дребосъка още на 10-месечна възраст. Но в повечето случаи родителите правят тази крачка, когато малчуганът навърши годинка или година и половина. Само по себе си посещаването на ясла не е задължително, като някои семейства решават да запишат хлапето директно на детска градина, щом то стане на 3 години. Това е строго индивидуален избор.

По отношение на самия процес при кандидатстването и приема, е добре да отбележим, че класирането се извършва поотделно за всяка група в ясла или градина.Ако малчуганът е приет в голямото класиране, информационната система ще ви уведоми и по имейл. Възможен е прием в по-голяма или по-малка група, зависи от броят на кандидатствалите и интереса. Както е добре известно, ако сте родители на близнаци, ако едно от децата е прието, другото автоматично влиза в същата група.