Какво трябва да знаем за i-Size столчетата за кола

Когато избирате ново столче за кола, трябва да сте сигурни, че сте избрали правилния размер за вашето дете – това е важно за комфорта и безопасността на детето. Столчето за кола трябва да отговаря на изискванията на стандарти за безопасност ECE R129 или R44. Ако то не отговаря на тези изисквания, това би означавало, че нарушавате закона и застрашавате безопасността на детето си.

Какво означава столчета за кола i-Size?

i-Size, или директива R129, е законодателство свързано със столчетата за кола, което е в сила от 2013 г. и използва нови краш-тестове, включително нов метод за тестване на страничен удар.

Вместо да използва теглото на детето за определяне на подходящото столче, както е в по-стария стандарт ECE R44, i-Size столчетата се базират на височината на детето, за да определяне на правилния им размер.

В отговор на новите правила, насоките за избор на подходящо столче са базирани на височината на детето. Обикновено родителите знаят по-добре височината на детето си, отколкото за теглото му. Това прави изборът при i-Size столчетата по-лесен.

 

Кое е различното при i-Size столчетата?

Децата растат с различно темпо – всички сме виждали дете, което пораства с няколко сантиметра за месец! Възрастта и теглото са добър ориентир, но промяната във височината помага по-лесно да разберем кога е време за смяна на столчето.

i-Size столчетата за кола се считат за най-безопасните на пазара и имат подобрена защита за главата е врата на детето. Това е така, защото:

 

  • Краш-тестът на страничен удар е включен и се оценява като част от тестването на столчето по стандарта заi-Size;
  • i-Size тестовете за безопасност използват тестови Q-манекени с подобрена технология, които имат повече сензори от манекените използвани при тестването по стандарт R44;
  • Препоръчва се бебето да пътува по посока обратна на движението до минимум 15 месечна възраст. Някоиi-Size столчета за кола може да се поставят по посока обратна на движението, докато детето не стане 105 cm високо, което е около 4 годишна възраст.
  • Всички i-Size столчета са съвместими с автомобили с ISOFIX, така че, ако вашата кола има ISOFIX, най-вероятно може да изберете i-Size стол .
  • Изборът се прави на база височината, а не теглото на детето.

 

Защо е по-добре за детето да пътува по посока обратна на движението?

При стандарт i-Size, инсталирането на столчетата по посока обратна на движението  е задължителна за деца до 15 месечна възраст, макар че се препоръчва да се ползва колкото е възможно по-дълго.

Преди да навърши 15 месеца, вратът на детето просто не е достатъчно развит, за да понесе силите от евентуален удар, което би довело до сериозни и често животозастрашаващи наранявания. Гледащите назад столчета за кола са доказано пет пъти по-безопасни от гледащите напред, тъй като те предпазват главата на детето при удар и омекотяват така наречения камшичен удар при сблъсък.

i-Size столчетата за кола са в три размера, като всеки от тях има ориентировъчен еквивалент на тези базирани на тегло:

 

 

 

 

Струва ли си да си купим столче iSize?

Някои модели i-Size столчета за кола позволяват на вашето дете да пътува в посока обратна на движението до 4 годишна възраст. Проучванията показват, че тази позиция е предоставя с до 75% по-добра защита на бебетата и малките деца при пътен инцидент.

 

Ако си търсите столче за кола сега, ще откриете много, които отговарят на стандарт i-Size. Регламентите по i-Size са създадени, за да осигурят допълнителна защита на децата.