Кога да сложим бебето в столче за хранене

Има ли полза от слагане на бебето в столче за хранене

В днешно време има много удобства и изобретения, които правят живота ни по-красив. Да сложим детето в такова столче за хранене е едно от удобствата, които са създадени за бебетата. Това не е първа необходимост, но пък много улеснява живота на майките. Голямо предимство е, че слагането на детето в креслото по време на ядене ни помага да седи мирно и не се налага да го гоним из стаите. 

Хубаво е, че тези седалки могат да регулират позицията си и на височина, и на положение за кръстчето на малкото. Дори когато го сложим в креслото и то заспи, не се налага да го преместваме, а само да пуснем облегалката в легнало положение, за да бъде детето в комфортна позиция. Няма опасност и от падане, тъй като има предпазни табли и колани.

Някои от тях имат и колелца на краката, за по-лесно придвижване. 

Baby.bg препоръчва слагането на бебето в предназначени седалки, тъй като те осигуряват спокойна и безопасна среда за ядене. След първата година на бебето, то започва да иска да се храни самостоятелно. Когато ги слагаме в креслата за ядене и ги оставяме да се ядат сами, започва голямо цапане и са много удобни за тази цел, защото се почистват лесно.

Кога да сложим бебето в столче за хранене? 

Когато бебето се захрани с твърда храна и вече може да се слага да седи самостоятелно, може да го сложим в столчето за хранене, което се превръща в безопасно място за изучаване и експериментиране с нови и различни вкусове. Това обикновено се случва след 6-тия месец от раждането на малчугана. Важното е, да може малкото да седи стабилно. Когато го сложим в специалната седалка, му осигуряваме по-спокойна и безопасна среда, тъй като след 6 месечна възраст малчуганът става по-непредсказуем и започва много да мърда. 

Детето може да използва това удобство до навършване на 2 или 3 години. След това започва да седи самостоятелно на обикновена седалка до масата. 

Какви са основните типове столчета за хранене

  • Базови модели с метална или пластмасова рамка;
  • Модели с повече характеристики и екстри;
  • Портативен стол или механизъм за прикрепване към обикновен стол;
  • Дървени модели. 

Baby.bg Ви съветва да търсите следните характеристики в различните модели:

  • Най-добрият вариант е този, при който таблата се отделя лесно, за да може да бъде почистена;
  • Проверете таблата, седалката и рамката за трудно почистващи се области. Седалката трябва да бъде лесна за почистване и изпиране;
  • Харесайте си любим цвят и модел, тъй като това ще подобрява и Вашето настроение;
  • Приспособимост;
  • Здравина.