Как да се подготвим за кърменето?

Подготовка на гърдите за кърмене

Природата започва подготовката на вашите гърди месеци преди раждането. Те постепенно увеличават размера си, а секрецията на жлезите в тях се засилва.

До неотдавна битуваше мнение, че е добре по време на бременността гърдите и по-конкретно зърната да се обтриват с хавлиена кърпа (влажна или суха). Целта е те да загрубеят, за да не се разраняват по-късно при кърменето. Тази практика обаче освен ненужна, е и рискована. Тя може да доведе до кожни раздразнения и до нежелани преждевременни маточни контракции.

Единствената подготовка, която можете да направите по време на бременността, е през последните 2 седмици да мажете ареолите с медицински крем, създаден специално за целта.

Как да тръгне кърмата

  • Коластрата. През първите 2-3 дни след раждането много млади майки се заблуждават, че нямат кърма, тъй като при стискане на зърното, от него се стичат едва няколко капчици прозрачна жълтеникава течност. Всъщност това е коластрата, съдържаща изключително висока концентрация на полезни вещества, които природата е предвидила за бебето. То няма нужда от допълнително дохранване – коластрата напълно задоволява нуждите му в първите дни.
  • На третия ден. Кърмата обикновено „слиза“ на третия ден след раждането кърмата и това е придружено със сериозно подуване на гърдите, които на пипане са изключително твърди. Това не е само заради самата кърма, а заради лимфната течност, с която се пълнят. Ще усетите леко облекчение при кърмене на бебето. Може да пробвате и да изцедите остатъчната кърма с помпа, но тя няма да е голямо количество. Добро решение е да правите хладни компреси на гърдите си и да ги мажете с натурално масло, за да избегнете стриите. На следващия ден вече кризата ще отмине и ще може да храните бебето нормално.

Правилно засукване

Рагади по зърната обикновено се образуват при неправилно засукване. Обърнете внимание дали бебето засуква с широко отворена уста. Важно е да захваща не само зърното, а и част от алвеолоата. Важно е също главата и тялото на му да образуват права линия. Не трябва докато суче вратът му да е извит настрани или нагоре.

Почистване на гърдите

Обичайният душ и добрата хигиена са достатъчни за почистване на гърдите. Няма нужда от миене със сапун няколко пъти на ден, тъй като това изсушава кожата на гърдите.

Съвети от Baby.bg

Безпроблемното кърмене е идеална симбиоза между майка и новородено. Има обаче някои приспособления, които могат да я улеснят значително:

  • Възглавнички за кърмене. Обикновено са във формата на подкова – вие сядате вътре и слагате бебето отгоре. Така избягвате продължителното седене в наведена поза. А и възглавничката държи топло на кръста ви;
  • Съхранение и контейнери. Препоръчително е след всяко кърмене да използвате помпата за кърма. Така стимулирате лактацията в първите седмици. Събраното количество може да съхранявате във фризер до 6 месеца. Най-удобни за целта са специалните контейнери за кърма. Не забравяйте да напишете дата на всеки от тях, преди да го приберете в камерата;
  • Престилка за кърмене. Тя може да спаси всяка ваша разходка и пътуване. С нейна помощ може да храните детето дискретно, където и да сте;
  • Дозатор за сухо мляко. Ако се наложи да преминете на изкуствено хранене, добре е да сте подготвени с дозатор. Изключително улеснява задачата ви да постигнете правилната пропорция;
  • Сутиен и подплънки. Практичните аксесоари ще са ви нужни всеки ден. Открийте качествените предложения в каталога на Baby.bg!