Бебеносенето – винаги близо до сърцето

Всички сме чували израза, че жената носи детето си 9 месеца под сърцето си. Какво обаче се случва след това? Е, носенето продължава. Всеки родител знае колко вълнуващо (мъничко плашещо) и несравнимо прекрасно е усещането да се грижиш за новороденото мъниче. И е толкова хубаво, и е толкова важно в това ново начало да можеш да разчиташ на верен помощник. В ролята на такъв (без да омаловажаваме помощта на баби, лели и други съмишленици, разбира се) влизат най-различни приспособления като слингове, кенгуру, ергономични раници и още какви ли не гениални изобретения, създадени с една-едничка цел: щастливи родители – щастливо бебе!

Правилата, без които не можем

За да бъде процесът на бебеносенето не само приятен, но и безопасен, е редно да се съблюдава спазването на някои правила. Основно сред тях е изборът на висококачествен продукт, съобразен изцяло както с потребностите на бебето, така и с възможностите на възрастния.

Винаги лице в лице

Тази позиция се препоръчва и от производители на продукти за бебеносене, и от специалисти консултанти по темата, особено за новородените. Тя осигурява оптимално добро разположение на бебешката главичка, която все още не е достатъчно укрепнала и се нуждае от стабилна опора. Така възрастният може да наблюдава личицето на бебето по всяко време и да е сигурен, че то диша свободно – брадичката не притиска гърдите.

Крачета като на жабче

Това е позицията, благодарение на която детското телце се развива правилно и се минимизира вероятността от луксация на тазобедрените стави. Детските ортопеди съветват родителите да подходят с особено внимание при избора на раница, кенгуру или слинг, особено в първите шест месеца след раждането на бебето.

Правилна позиция на гръбнака и за малките, и за големите

Леко извитото гръбче на бебето е естествената позиция, която трябва да се запази и при бебеносенето. Поставено в кенгуруто или слинга, детето трябва да усеща едновременно опора и свобода. Гръбнакът и на възрастния е не по-малко важен, тъй като с времето бебето става все по-тежко и продължителното му носене неизбежно ще ви се отрази. Важно е да изберете метод и средство, които освен подходящи за бебето, са и щадящи за кръста и съобразени с физическите ви данни.

Едно гушване = милион молекули щастие + здраво и спокойно бебе

Носенето на бебето близо до тялото дарява щастие и в двете посоки. Малкото човече се чувства по-близо до средата, в която е прекарало цели 9 месеца, затова и расте по-спокойно. Доказан е и благотворният ефект, който този метод оказва върху развитието на недоносените бебета и тяхното по-бързо развитие. Коликите са друг ключов момент в първите месеци от живота на мъниците, при който бебеносенето помага безотказно. Затоплянето на малкото коремче от тялото на възрастния намалява значително неприятните усещания.

Мама и татко пък могат да се насладят на чувството, което води след себе си появата на нов живот, и да го съчетаят с други дейности от ежедневието си – пазаруване, разходка, среща с приятел. Някои раници са снабдени с допълнителни джобове, което ги прави идеални за кратки излизания сред природата или в градска среда, без необходимост от носене на допълнителен багаж. Разнообразието от цветове и дизайни е огромно, така че дори най-суетните родители да могат да се спрат на вариант, който да им хареса.

Когато традицията срещне модерността

От носенето на бебе в традиционното българско цедило (цедилка) на нивата до носенето му в модерна ергономична раница из центъра на големия град са минали десетилетия. И тогава, и днес обаче константните величини са били и продължават да бъдат две – да се осигури най-добрата грижа за бебето, като същевременно това да не нарушава из основи ежедневните занимания на възрастните. Съвременните технологии и експертни проучвания по темата, съчетани с натрупания опит на човечеството през годините, водят до създаването на отлични помощници в бебеносенето днес. Динамиката на живот ни подтиква да търсим най-доброто за детето си, като обаче не забравяме и себе си. Бебеносенето днес е това – мостът между преди и сега, където се срещат традицията и модерността!

ВИЖ ВСИЧКИ КЕНГУРА И СЛИНГОВЕ