Как да избера бебешко легло

Бебетата имат нужда от голямо количество сън, особено в първите месеци. За да сте сигурни, че съкровището ви ще спи сладко и спокойно, е необходимо са изберете висококачествено и удобно бебешко легло. Този избор определено не бива да се прави прибързано. Има редица важни фактори, с които да съобразите решението си – мястото, с което разполагате у дома, типа легло, което предпочитате, цената и други. Разбира се, важно е креватчето да се вписва в детския интериор, но това не трябва да бъде за сметка на качеството и комфорта. Едно обаче е сигурно – детето се нуждае от собствено легълце, без значение дали ще е кошара, люлка или креватче.

Какъв вид да избера 

Люлката заема по-малко пространство в стаята и е изключително лесна за транспортиране. Люлеещият механизъм несъмнено ще донесе комфорт и спокойствие на новороденото, тъй като този тип движения ще му напомнят за периода, прекаран в утробата на мама. Някои луксозни модели разполагат с различни аксесоари и функции, които да допринесат още повече за удобството на мъника, като например звукови или  светлинни ефекти, играчки и други. 

Преносимите люлки или сгъваемите бебешки легла са леки, но практичността им се свежда единствено до това, тъй като сами ще се уверите, че те могат да се използват само в първите месеци от раждането. Детенцето расте неусетно бързо и затова има нужда от просторно креватче. 


Можете да изберете текстилна, сгъваема кошара, която да се използва няколко години. На пазара ще откриете трансформиращи се модели 3 в 1, които са подходящи от момента на раждането до достигането на тегло от 15 kg. Тези модели имат 2 нива, като първото от тях е подходящо за новородени бебета. Някои са оборудвани с подложка за повиване, която определено ще е от полза в първите месеци. След като детето порасне достатъчно, горното ниво може да се премахне. Освен това подобен тип кошари са подходящи и за игра, особени тези, които разполагат със страничен отвор с цип. 

Друг голям плюс е наличието на подвижна страна, която ви позволява да прикрепите кошарата към родителското легло. Повечето модели имат подвижни колелца, което улеснява преместването им от стая в стая. Важно е височината на детското легло да може да се регулира, особено при прикрепящите се модели. Някои видове имат възможност за антирефлукса позиция, която е от полза при по-малките деца. 


Ако разполагате с достатъчно пространство в детската стая, ви съветваме да изберете стабилно дървено детско креватче, което ще може да се използва дълги години. Имате възможност да избирате от различни размери – 60 х 120 cm, което е подходящо за деца до 4-5-годишна възраст или 70 х 140 cm, което е за деца до 7-8 годинки. По този начин ще гарантирате спокойния сън на съкровището си за в бъдеще. За максимална безопасност в първите години от развитието на мъника, задължително сложете преградна решетка на креватчето, с която да предотвратите риска от падане. Някои модели детски дървени легла също разполагат с 2 нива и подвижна страна, което ги прави още по-практични. Единственият минус при тях е, че не са толкова лесно преносими като детските кошари.

Какъвто и вариант да изберете, не забравяйте, че матракът също е от значение, тъй като бебето спи върху него, а не върху конструкцията или формата на леглото. Малчуганът трябва да спи на равна, твърда повърхност, без риск от потъване. Обърнете внимание на състава и материала на матрака, както и дебелината му. Добре е той да осигурява вентилация на въздуха и да предотвратява задържането на влага.  

ВИЖ ВСИЧКИ БЕБЕШКИ ЛЕГНА