Кога започват да чуват бебетата?

Развитието на бебето в утробата е сложен, но и изключително любопитен процес. Родителите нямат търпение да запознаят мъничето с околния свят, веднага щом то се роди. Но знаете ли, че плодът започва да опознава света, още докато е в корема на мама? Редица изследвания сочат, че в периода между 25 и 30 седмица от бременността слухът на бебето е развит достатъчно, за да може то да чува гласа ви и други външни звуци. През третия триместър детенцето не само чува, но и разпознава гласа на мама, като реагира на него с повишена сърдечна честота.

Кога точно се развива слухът?

Между 16-тата и 18-тата седмица от бременността бебешките ушета са достатъчно добре развити, за да чуват вътрешни звуци от тялото ви като например бълбукането на корема ви, биенето на сърцето ви, въздуха, който изпълва белите ви дробове. С всяка изминала седмица умението на бебчето да чува се подобрява. Но ако останалите външни шумове звучат приглушено в утробата, то майчиният глас е най-ясният звук, който долавя дребосъкът. Това е така, защото гласът на майката отеква в цялото ѝ тяло и достига по-лесно до плода. Любопитен факт е, че новородените бебета реагират по-добре на звуци и думи, които са им били повтаряни по време на третия триместър от бременността. Това показва колко е важна способността на бебето да чува в утробата, тъй като познатите звуци помагат на мъника да се чувства по-комфортно след раждането.

Полезно ли е да четем на бебето или да му пускаме музика?

Твърде високите нива на шум потенциално биха могли да причинят увреждане на слуха на бебето. Но това не трябва да ви спира да слушате музика. Няма доказателства, че пускането на класическа музика влияе на интелигентността на плода, но пък определено няма да му навреди. Можете да пускате на малкото ангелче всякакви песни, независимо от музикалния стил, стига това да ви доставя удоволствие. Някои родители намират за странно да говорят или четат на неродения си наследник, но това не ги прави по-лоши хора. Не забравяйте, че все пак не можете да научите детенцето на нищо, преди раждането му. Пускането на музика или четенето на приказки, докато бебето е в утробата, няма възпитателен или образователен характер. Това няма да помогне на мъничето да вижда и чува по-добре или да ускори растежа му. Целта на това упражнение е то да носи радост и спокойствие на двете страни.