Как да спрем разстройството при децата

Животът с дете е прекрасен и вълнуващ, но много често е изпълнен с притеснения, грижи и тревоги от страна на родителите.

Разбира се, всеки иска неговото малко съкровище да се чувства добре и да е в отлично здраве. Понякога обаче се сблъскваме с неприятни вируси и други здравословни проблеми, които създават неразположение при децата и доста притеснения у родителите.

За един често срещан при малчуганите проблем ще говорим в тази статия, а именно – разстройството. Често то е симптом, показващ наличието на някакъв здравословен проблем и е хубаво да му обърнете повече внимание.

Симптоми и видове разстройство

Много майки се сблъскват с този проблем още докато бебенцето е мъничко. Често те не му обръщат внимание, тъй като червата в първите години от живота на децата са по-чувствителни. Този симптом обаче може да има сериозни причини и последствия, особено при мъничета под 3-годишна възраст. Поради чувствителността на червата, тялото на бебето много бързо се дехидратира и губи жизненоважни елементи. Това води до развитието на някои промени във функционирането на мозъка, сърцето и бъбреците, на които трябва да обърнете особено внимание.

Червата на деца над 4-5 години вече работят, както при възрастните, така че наличието на диария е причина да потърсите консултация с лекар. Реално появата на разстройство при най-малките зависи от много фактори, сред които: възрастта, състоянието на имунната система, степента на увреждане на стомашно-чревния тракт, както и провокиращия агент.

Има два вида диария:

  • Остра – продължителността на острия период е до 14 дни.
  • Хронична – която съответно е с по-голяма продължителност.

Освен вида на изпражненията и честото ходене до тоалетна, разстройството може да е придружено със следните симптоми:

  • болки или спазми в коремчето
  • повръщане
  • висока температура
  • обща слабост и неразположение
  • влошаване на съня
  • нарушен апетит
  • загуба на тегло

Ако откриете тези симптоми при своето дете е необходимо веднага да се свържете с педиатър, който ще го прегледа и назначи подходящо лечение.

Причини за разстройство при децата

Диарията се причинява от промени във функционирането на храносмилателните органи поради увреждане от бактерии, токсини и вируси. Тялото реагира на това чрез ускоряване на перисталтиката и абсорбацията на вода в дебелото черво се нарушава.

Най-честите отключващи фактори за разстройство са:

  • хранене с некачествени храни или такива, които дразнят стомаха
  • вода и храна, засегнати от патогенни микроорганизми
  • чревни инфекции
  • някои видове лекарства
  • настинки и вируси
  • хранителна непоносимост

При малките бебета причина за разстройство може да е преминаването от кърма към адаптирано мляко, като проблемът може да се появи и в периода на захранване. Това е реакция на тялото към новите храни и навици. Също така, някои зеленчуци и плодове, както и краве мляко, мед, риба и зърнени храни могат да причинят алергична реакция и да раздразнят коремчето.

Хроничната диария при малки деца може да бъде причинена от нарушеното функциониране на вътрешните органи, които  имат връзка с храносмилането. Проблемът може да бъде следствие от обостряне на панкреатит, колит, синдром на раздразнените черва или да се появи на фона на непоносимост към лактоза и глутен.

Как да спрете разстройството при децата

Често, сблъсквайки се с този неприятен проблем, ние се чудим какво да дадем на малчуганите, за да облекчим неразположението.

На първо място, бъдете спокойни и разберете какво е предизвикало това състояние.

Ако то се появи еднократно при дете, което е в добро здраве, има апетит и приема вода, това не трябва да е причина за безпокойство. Храносмилателната система на децата е доста податлива на различни дразнители. В този случай най-вероятно диарията ще изчезне сама. За подпомагане спирането на проблема е нужна добра здравословна диета, почивка и много течности, без сокове и сладки напитки.

Ако проблемът продължава няколко дни и видите промяна в състоянието на своето детенце, е необходимо да се свържете с педиатър.

Той може да ви изпише специални прахчета, супозитории (свещички) или други ефикасни медикаменти, в зависимост от причините за разстройство.

Хубаво е да изберете и подходящ пробиотик, който малчуганът да пие профилактично. Хомеопатията също е много предпочитана от родителите, защото освен че е ефективна, тя е по-лека и добра алтернатива на традиционната медицина.

За да бъде вашето малко съкровище здраво и да няма неразположения като болки в коремчето и разстройство, е хубаво да му осигурявате достатъчно витамини и минерали, главно чрез храната, която приема. Нека в менюто му да се включени повече плодове и зеленчуци, и по-малко лакомства. Не забравяйте да му давате и достатъчно вода, която е жизненоважна както за малки, така и за големи.