Развитие на бебето по месеци по време на бременност

Развитие на бебето по месеци по време на бременност

Развитието на бебето по време на бременността е едно от най-удивителните неща в човешката природа. Ще го проследим месец по месец, за да бъдеш наясно какво се случва с тялото ти и в утробата ти и какви усещания можеш да очакваш.

Важно е да уточним, че възрастта на плода (ембрионална възраст) e времето, изминало от оплождането на яйцеклетката (обикновено около овулацията). Понеже повечето жени не знаят точния момент, когато овулацията е настъпила, но са отбелязали деня на началото на цикъла си, то менструалните месеци се използват, за да определят стадия на бременността – това е т.нар. гестационна възраст.

Гестационната възраст се измерва в завършени седмици, т.е. възрастта на фетус на 35 седмици и 6 дни се счита за 35 гестационни седмици.

Първи триместър

Първи месец на бременността

Ако настъпи оплождане, оплодената яйцеклетка, наречена зигота, започва да произвежда човешкият хорион гонадотропин (хормонът на бременността). Гонадотропинът може да се засече в кръвта на майката за първи път между 6 и 14 дни след настъпилото оплождане (3-4 гестационна седмица).

По време на третата седмица от първия месец полът на бъдещото бебе се определя от спермата на бащата, могат да се формират зародиши на близнаци.

Умора и тежки, подути гърди понякога са първите признаци на бременност. В четвъртата седмица ембрионът е с размери на карфица, а повечето тестове за бременност вече ще могат да дадат положителен резултат.

Втори месец на бременността

В петата седмица започват да се формират мозъка, гръбнака и сърцето на ембриона. В края ѝ сърцето вече ще изпомпва кръв. До седмица 10 е най-критичният период за възможни малформации и генетични дефекти.

Във втори месец се оформят очите, ноздрите, устата, ръчичките и крачетата. Сърчицето бие с около 110-120 удара в минута и би могло да бъде уловено от вагинален ултразвук.

Към 8-ма гестационна седмица плодът е с размери около 16 cm и тежи по-малко от 15 грама.

Втори месец е характерен със сутрешното гадене, което се появява при 50-90% от бременните дами.

Трети месец на бременността

“Опашката” на ембриона е изчезнала. Той вече се нарича фетус. Оформят се отпечатъците на пръстите.

В средата на месеца фетусът вече може да отваря устата си и да преглъща. Щитовидната жлеза на плода започва да произвежда тироиден хормон, панкреасът – да произежда инсулин, а бъбреците образуват урина.

Всички важни органи вече са формирани, но те са твърде незрели, за да може фетусът да оцелее извън утробата.

Втори триместър

Четвърти месец на бременността

В началото на четвърти месец има шанс чрез ултразвук да се види пола на бебето. Пръстчетата на краката се появяват. Движението на плода вече може да се усети, макар че някои майки не улавят движения чак до 25-а седмица (10 седмици по-късно). Развива се слуха на плода.

Периодът на развитие на белите дробове е започнал и ще продължи до 25-а седмица. Все още няма алвеоли (сакчета в белите дробове, където се осъществява обмяната на кислород и въглероден диоксид). Дишането не е възможно.

Бебето е около 20.1 cm и тежи около 181 грама към края на четвърти месец.

Пети месец на бременността

Плодът започва да реагира на звуци. Ушите, носа и устните вече са разпознаваеми. Всъщност фетусът сега е покрит с тънки, редки косми (лануго) и има малко коса на скалпа си.

Към края на месеца бебокът вече може да смуче, а оттам – дори да хълца.

Шести месец на бременността

Шансовете за оцеляване извън утробата в началото на шести месец се оценяват около 9%. Фетусът изпитва бързо движение на очите по време на сън (характерна фаза на съня).

Към последната седмица от шести месец формирането на белите дробове е напреднало до степен, в която дишането вече е възможно. Шансът за оцеляване извън утробата скача до 81%

Трети триместър на бременността

Седми месец на бременността

Плодът започва да реагира на звуци от околната среда на майката. Клепачите му могат да се отварят и затварят, вече има мигли. При внезапно стряскане се наблюдава рефлекс на мигане.

Според някои изследвания, излагането на бременната в околна среда с много силен звук, би могло да доведе до здравословни проблеми за бебето – то може да погълне прекалено много околоплодна течност, сърдечният му ритъм да се ускори и т.н.

Кожата е червена и е покрита с първородна смазка. Тя защитава кожата от околоплодната течност.

Осми месец на бременността

Към 35-та седмица, фетусът вече може да хваща здраво с ръка. Формират се мускули, трупа се подкожна мазнина.

Навлизаме във финален етап на формиране и усъвършенстване на централната нервна система, както и на ендокринната и имунна система.

Първородната смазка намалява, а бебето започва усилено да наддава на тегло, подготвяйки се за бъдещето си появяване на света.

Девети месец на бременността

Бебето достига пълното си развитие около термина си (39-а седмица). То дава началото на процеса на раждане, като отделя голямо количество от хормона естроген.