Кога се затваря фонтанелата при бебетата

Младите родители често се сблъскват с непознати за тях неща, свързани с новороденото, които предизвикват куп въпроси. В тази статия ще говорим за едно от тях, а именно онази особеност от бебешкия череп, която наричаме „фонтанела“. 

За да не се стреснете, когато се сблъскате с нея, ще ви дадем отговори на някои от най-важните въпроси, като например: „Какво представлява тя“, „За какво служи“, „Кога се затваря“ и др.

Какво представлява фонтанелата при новородените

Черепът на бебето се състои от шест различни кости, които се държат заедно от гъвкава, еластична тъкан, наречена „шев“. Има една челна кост, една тилна кост, две париетални кости и две темпорални кости. Шевовете присъстват по ръбовете на всички тези шест кости и ги държат заедно, за да образуват черепа.

Ако докоснете горната част на главата на вашето новородено, можете да почувствате мек участък. Това всъщност е т.нар. „голяма фонтанела“.

Това е уникална характеристика, която е важна за нормалния растеж и развитие на мозъка и черепа на мъничето. Освен това, именно тя позволява черепът на бебето да се деформира при преминаване през родовия канал. 

Избраният от вас педиатър ще проверява периодично фонтанелите на вашето дете по време на посещенията, за да е сигурен, че няма проблем.

Различни видове фонтанели при новородените 

Въпреки че сме свикнали да говорим за фонтанела в единствено число, всъщност бебетата имат не един, а цели 6 меки участъка, които представляват съединително-тъканни образувания.

Двете основни фонтанели са предната и задната. Предната, която наричаме още „голяма“, се намира между челната кост и париеталните кости. Задната фонтанела, която е по-малка, се намира между двойката париетални кости и тилната кост. В допълнение към тези две по-големи фонтанели има още четири по-малки.

Защо бебетата имат фонтанели

Въпреки че може да изглежда така, че тези меки, хлътнали участъци на главата на вашето бебе са там, за да ви плашат, те всъщност играят много важна роля. Именно те придават на главата на новороденото гъвкавостта, от която се нуждае, за да премине през тесния родов канал, поради което то може да изглежда със заострена глава за известно време след естествено раждане. Тези меки участъци имат защитна функция, тъй като предпазват главичката на новороденото и неговия мозък при раждане. 

Всъщност, един от начините, по които педиатърът на вашето дете ще провери растежа и развитието му, е като внимателно опипа меките места на главичката му.

Кога се затварят фонтанелите

Добрата новина е, че тези меки участъци по главата на малкото съкровище няма да останат завинаги. В крайна сметка костите в черепа на новороденото ще натрупат достатъчно минерали, за да се слеят напълно и тези празнини ще се затворят.

По-малката задна фонтанела обикновено се затваря, когато бебето навърши 3 месеца, но понякога това може да се случи още при раждането. Тогава говорим за т.нар. ранно затваряне. Най-горната и най-голяма обаче може да остане отворена и през втората година на мъничето, но не се притеснявайте – тя ще се затвори до навършване на 18 месеца.

Какво се случва, ако докоснете меките участъци на главата на вашето бебе

Невъзможно е да избегнете контакта с фонтанелата, докато изпълнявате рутинните си дейности, като миенето на косата или при придържане на главичката. На пипане тя е леко вдлъбната, което е напълно нормално. Не се тревожете, няма да нараните детето, ако я докоснете. Важното е да бъдете внимателни и нежни.

Точно под скалпа на вашето бебе има дебела и издръжлива мембрана, която предпазва мозъка му, така че лекото докосване на тези деликатни участъци няма да създаде проблеми.

За да сте сигурни, че главичката на бебето е защитена, добра идея е да напомните на приятелите и членовете на семейството, които искат да го поддържат, да бъдат по-внимателни и нежни.

При пулсираща фонтанела, не бързайте да се стряскате. Това е нещо доста често срещано и главно се свързва с изтласкването на кръв по главните кръвоносни съдове на мозъка.

При удар в областта на главата на новороденото или ако забележите, че областта е подута, незабавно се свържете с педиатъра, който да го прегледа и да вземе необходимите мерки.

Важно е да бъдете внимателни и наблюдателни към новороденото, за да може да реагирате навреме при възникнал проблем.