Кърмене след секцио – какво трябва да знаете

Най-вероятно повечето от вас вече са чували за многобройните ползи от кърмата за бебенцата. Тя им осигурява всички важни хранителни вещества и витамини, като в същото време предпазва от болести както майката, така и нейното малко съкровище.

Неслучайно специалистите препоръчват да кърмите своите деца още от мига, в който се появят на бял свят до най-малко 6-месечна възраст, а дори и повече. По темата може да се открие много информация както в различни книги, така и в интернет. Но знае ли се достатъчно за кърменето след секцио? 

Именно на този въпрос ще се спрем в следващите редове, като се опитаме да ви дадем повече информация за това кога тръгва майчиното мляко след раждане, как може да го стимулирате и още важни неща, които е добре да знаете.

Кога тръгва кърмата след секцио

Всяка майка, на която се е наложило цезарово сечение, може да усети, че млякото ѝ идва малко по-късно от това, което се счита за нормално. При повечето жени то преминава от коластра (първото и най-полезно мляко) към кърма до около 72 часа след появата на вашето бебе на бял свят.

Дори и това да не се случи при вас и да не успеете да започнете с кърменето след секцио веднага, не се отчайвайте. Първото кърмене, е процес, който изисква търпение и спокойствие от страна на жената, както и подкрепа от страна на акушерки и лекари.

След раждането вашите хормони се ускоряват и карат клетките, които произвеждат мляко, да се включат активно в производството. Важното е да знаете, че ако поставите бебето си на гърдата веднага щом се роди, вие ще увеличите максимално включването на вашите клетки, произвеждащи майчиното мляко.

Дори ако се е наложило бебенцето да бъде извадено с операция и ви е поставена епидурална или спинална анестезия, все пак съществува възможност да започнете веднага с кърменето след секцио. Ако имате обща анестезия, може да бъдете отделени от бебето си за кратък период от време, докато се събудите от упойката. 

Също така много болници вече разполагат с помпи за кърма, а медицинските сестри и акушерките ще могат да ви помогнат при изцеждането в рамките на първите 1 до 3 часа след раждането.

Може да ви е по-трудно да започнете с кърменето след секцио, ако: 

  • имате силни болки;
  • не можете да се движите лесно;
  • вие и вашето бебе се чувствате уморени след раждането, особено ако сте имали спешно цезарово сечени.

Не е изключено да ви отнеме повече време, докато кърмата ви тръгне, отколкото след вагинално раждане. Но все пак вие първо ще произведете концентрирана храна, наречена коластра, която се смята за изключително полезна за новородените. Тя ще бъде в по-малки количества, но това не трябва да ви притеснява, защото ще е напълно достатъчна за мъничкото стомахче на новороденото. Коластрата е истинско съкровище, което осигурява всичко необходимо за нормалното развитие на имунната система на бебето.

Как да стимулираме кърмата при раждане с цезарово сечение

Ето няколко изключително важни съвета, които ще ви помогнат да стимулирате майчиното мляко и ще направят кърменето след секцио мисия възможна.

  • Бъдете спокойни

Липсата на майчино мляко може да повлияе зле на вашето физическо и емоционално състояние. На първо място трябва да се опитате да бъдете много спокойни и да не се тревожите, дори и млякото ви да не тръгне веднага. За целта може предварително да прочетете някои книги, даващи ценна информация в тази област, да се допитате до специалисти, а защо не и да поискате съвет от приятелки, които са минали вече през това. 

Колкото по-спокойни и уверени сте вие, толкова по-лесно и бързо ще започнете да храните бебчето си след секцио.

  • Изберете най-добрите пози за кърмене

След операцията може да чувствате болка и дискомфорт, което да ви попречи да кърмите нормално. Ето защо е хубаво да се посъветвате с акушерките в болницата, които да ви покажат удобни пози, които със сигурност ще помогнат за успешното кърмене след секцио.

  • Кърмете често, поне на всеки един до три часа

Хубаво е да се стремите към поне 10-12 кърмения на всеки 24 часа. Нека през деня между всяко хранене има не повече от 2-3 часа, а през нощта – около 4 часа. Това ще доведе до по-голямо производство на мляко, което може само да ви радва.

Ако се наложи, отначало може да използвате помпа за кърма. Не забравяйте да я сложите в багажа за болницата, защото не навсякъде предлагат. Препоръчва се да се използва на всеки 2-3 часа за стимулиране производството на майчино мляко.

  • Вземете лекарство за болка

Ще ви бъде по-удобно да кърмите, ако болката ви е под контрол. Лекарствата също могат да ви помогнат да се отпуснете, така че тялото ви да може да се концентрира върху лечението и спокойно да започнете с кърменето след секцио.

  • Поискайте съвет от специалисти

Ще прекарате малко повече време в болницата в сравнение с майките, раждали по естествен път. Използвайте това време, за да се консултирате с персонала, задавайте въпроси и искайте повече информация, за да се чувствате по- уверени, когато се приберете у дома.