адаптирано мляко

Защо бебето отказва адаптирано мляко и какво да правим

Отдавна е доказано, че майчината кърма е най-подходящата храна за бебета. Всяка майка избира докога да кърми, а най-лесно е отбиване в момент, когато самото дете покаже признаци, че е готово за това.

Малчуганът ви може да става неспокоен при кърмене, да мърда постоянно. Тогава кърменето може да се разреди, като се започне от лишаване от нощно хранене. Постепенно включете дохранване с адаптирано мляко.

Понякога отбиване се налага и поради липса на кърма; това, че бебето има близнак; поради медицински или лични причини. Добре е това да се случи, когато бебето е на поне 6 месеца. Не се препоръчва да е през лятото, защото тогава има много чревни вируси и бебешкият стомах ще остане незащитен от тях.

Предлагането на адаптираните млека е в различни варианти и разфасовки, затова трябва да се потърси мнението на педиатъра относно вида му.

Млеката за бебета до 6-месечна възраст е прието да се назовават „млека за кърмачета”. След тази възраст вече се говори за преходни млека, с които бебето се захранва и консумира и след като навърши 1 г.

Може да попаднете и на специални млека на основата на соя – вариант за онези бебета, които имат непоносимост към лактозата.

Трудностите обаче идват тогава, когато бебето откаже да се храни с адаптирано мляко.

Защо бебето не иска адаптирано мляко?

Обикновено адаптираното мляко се отхвърля от 6 до 12-месечни бебета. Ако бебето обръща глава и не иска да приеме шишето с мляко, не му давайте друга храна или вода. Най-добре проучете какви са причините, за което може да ви помогне и консултацията с педиатър.

Някои от причините могат да бъдат:

  • За бебето бутилката е нещо съвсем различно от майчината гърда и му трябва време да свикне;
  • Не харесва вкуса или мириса на млякото като нова храна;
  • Биберонът на бутилката е неудобен;
  • Нарушена е технологията на приготвяне на сместа или температурата не е подходяща;
  • Изпитва някакъв дискомфорт: например болки в стомаха или причинени от появата на зъби;
  • Може да е прехранено.

Какви техники можем да приложим?

В случай че се наложи да дохранвате с адаптирано мляко или да замените изцяло кърменето с него, трябва да се въоръжите с търпение. Може да използвате различни трикове, като вземете под внимание и следните съвети:

  • При дохранване практикувайте първо да предложите шишето, а после гърдата;
  • Отвлечете вниманието на бебето с играчка или интересен предмет;
  • Спазвайте точно инструкциите за приготвянето на адаптираното мляко;
  • Обърнете внимание на вида и формата на зърното, както и на бутилката, която е добре да бъде по-пъстра;
  • Купете мляко с различна формула от друга марка, като не прекалявате с експериментите и винаги се съветвате с педиатър.

Добре е също да спазвате точно режима на хранене, като не храните прекалено често или в прекомерни количества.

Може ли да даваме кисело мляко?

Относно киселото мляко, счита се, че е подходящо за бебета след навършване на 11-12 месеца, защото в по-ранните месеци може да причини алергии.

Допуска се обаче захранване с него след 6-месечна възраст, а също и след 2-ия месец при липса на адаптирано мляко. Разреждането му в такива случаи е задължително.

От 2-ия до 4-ия месец се разрежда в съотношение 2 части мляко и 1 част оризова вода. Подслажда се с гъст захарен сироп – на 100 г мляко 1 ч.л. След 5-6-ия месец не е необходимо разреждане.

Комбинацията между кърма и адаптирано мляко или дори кисело мляко, при всяко бебе е уникална. С много търпение и помощ ще намерите начин да се справите с проблема,  а детето ви ще наддава и расте здраво.