Как да избера ергономична раница за носене на бебе?

Вече няма родител, който да не е чувал за бебеносенето и какви ползи носи то. На пазара съществуват безброй марки и модели ергономични раници и най-логичният въпрос пред родителите е: „Как да избера най-подходящата за моето бебе“.

Първо трябва да уточним, че съществува разлика между ергономична раница и кенгуру. Вторият модел не е препоръчителен за използване с малко бебе, често се намира за по-неудобен или категорично се отрича от модерната медицина, заради недобрата подкрепа в областта на тазобедрената става.

Когато избираме ергономична раница за бебе, трябва да знаем, че повечето такива не са подходящи за новородено. Раниците от слингов плат, които имат функция за закачане на презрамките за колана, са тези, които може да използвате след първи-втори месец.

Защо това е така? Новородените бебета имат много нисък мускулен тонус, силно извит гръбнак под формата на С и крачетата им са с прибрани към корема колене. Заради специфичната позиция, в която са били вътреутробно, на бебетата им трябват няколко седмици – около 12+, за да се „разгънат“, да засилят мускулатурата и да започнат самостоятелно и волево да извършват движения.

Освен гръбчето на бебето, трябва да обърнем специално внимание на главата му. Заради слабите мускули, то не може да я държи стабилно изправена или фиксирана. Затова главата на новороденото и на малкото бебе винаги трябва да е подкрепена, но за безопасността на бебето, не по-високо от носа му. Тоест добре покрепена глава, но носът да е открит. Извито гръбче, телце високо разположено върху тялото на носещия, стегнато, за да може тази позиция да се подкрепя дълго време. Трябва да положим грижа и за крачетата. Те не трябва да се дърпат, изпъват или пристягат, защото нашето бебе не е развило напълно костната си ситема и всички връзки в малкото му телце не са добре вкостени и фиксирани, за да може то да излезе през родовия канал. Те трябва да се поддържат в естествена позиция – колене високо, т.нар. поза жабче или М-позиция.

Ергономичите раници, които се предлагат, се делят на:

  • свиваеми – панелът, на която се свива или разтяга, за да расте с вашето бебе;
  • стандартни – фиксиран панел с ширина между 30 и 38 cm.

Тъй като панелът и това той да поддържа бебето от коляно до коляно са факторите, които влияят на това колко голямо или малко бебе може да носите в раница безопасно и ергономично, ние препоръчваме да насочите избора си към свиваема ергономична раница.

Те се различават и по плата, от който са произведени:

  • канвас – промазан памучен плат;
  • слингове плат – изтъкан специално за производството на бебеносещи продукти.

Вторият е по-мек, дишащ, обхваща и подкрепя бебешкото телце по-добре. Слинговият плат може да бъде изтъкан от примеси с други тъкани като бамбук, лен и да има различна плътност. Това го прави по-подходящ за топлите месеци.

Структурните елементи на всяка ергономична раница също са различни и от изключителна важност за удобството при носене.

  • Презрамките на ергономичната раница са подплатени, но могат да бъдат тесни, широки, дълги, къси, да имат функция за кръстосване или пък не;
  • Коланът може да е твърд, мек, тесен, широк, може дa има джобче отпред или пък лумбална опора допълнително на кръста;
  • Голяма част от възможностите за адаптиране на раницата се падат и на панела – разбира се, колкото по-голям е той и колкото повече възможности за регулация има, толкова по-дълго ще може да използвате ергономичната раница.

Един сигурен и добър избор е ергономичната раница от марката Neko Slings, моделът Switch. Той е подходящ за деца над 2 месеца и до достигане на 2-годишна възраст или максимална височина от 86 cm. Преминала тестове за тегло от 3.5 до 15 kgПанелът може да се регулира на ширина от 14 до 40 cm, а на височина от 29 до 41 cm.

Изработена е изцяло от мек слингов панел, специално създаден за марката. Той е здрав и боядисан от напълно безвредни бои.

Раницата има здрав и твърд колан, който в областта на тазовите кости е по-тънък, което създава комфорт на носещия. Има и дълги, добре подплатени и извити презрамки, които можете да регулирате, за да ги нагласите към формата на тялото и височината си.

Система от катарами:

  • закопчаваща се за колана, подходяща за деца с ръст от 56+ cm. Тя е скрита в колана и поддържа гръбнака на малчо в естествена поза. Можете да я ползвате до достигане на 6-месечна възраст;
  • закачаща се на колана, подходяща за деца, които могат да седят самостоятелно. Ползва се при всички модели стандартни раници;
  • смукалки, за да не се пере често. Когато не ползвате качулката може да я махнете изцяло.

Регулирането става много лесно, а когато нагласите раницата, платът ще обгърне детето изцяло, като му създаде комфортно седене.

Ергономичната раница е изработена от качествени и GOTS сертифицирани тъкани. Процесите на изработка се следят постоянно и се проверяват от консултанти по бебеносене.

Когато избирате ергономична раница се доверете на познат и утвърден на пазара производител. Neko Slings е първата турска бебеносеща марка, която прераства в международна и е добре позната у нас и в Европа. Името на марката „неко“ идва от японски и означава „котка“. Названието е вдъхновено от начина, по който котките носят своите малки – с лекота и грижа.

Историята на Neko Slings започва като производител на еластични слингове и покривала за бебеносене преди повече от 10 години. Днес те предлагат пълна гама от ергономични артикули за носене на бебе и богат асортимент от аксесоари, всички произведени от слингов плат по собствен дизайн. Имат изключително богато разнообразие от цветове, дизайни и състав на плата. Всички продукти на Neko Slings са проектирани от консултант по бебеносене, произведени са от висококачествени суровини и са тествани за безопасност. Багрени са с безопасни и безвредни бои, и са изтъкани от GOTS сертифицирани тъкани и станове. Марката се стреми към устойчиво производство и се грижи за околната среда и своите служители. Продуктите на Neko Slings са признати за ‘Hip Healthy’ от Международния институт за дисплазия на тазобедрената става. Всички продукти на марката осигуряват ергономична „М-позиция“ на краката и препоръчителната „С-образна“ позиция на гръбнака на бебето.

ВИЖ ВСИЧКИ ЕРГОНОМИЧНИ РАНИЦИ ЗА НОСЕНЕ НА ДЕЦА