масаж на бебе

Как се прави масаж на бебе

Част от грижите за правилното развитие на бебето са масажът и гимнастиката. След като стане на няколко седмици, бебето вече е готово за ежедневен масаж и здравословна гимнастика.

Като каляваща процедура, масажът не само стимулира кръвообращението и кръвоснабдяването, но подобрява и функционирането на всички органи и системи, както и засилва имунитета. Но това не е всичко: той също развива двигателната активност на бебето, помага против колики, оказва благотворно въздействие върху емоционалното и психичното му здраве.

Кога да започнем с масажа?

Относно възрастта на бебето, подходяща за масаж, както и за условията за провеждане на масажните процедури, специалистите са на мнение, че:

  • Масажът на бебе може да се прави и няколко дни след раждането, но обикновено с него се започва след навършването на 1-2 седмици;
  • Най-често масажирането се прави след къпане вечер, но може да бъде и през деня. Родителският избор зависи от режима и поведението на бебето. Добре е да се осъществява по едно и също време;
  • Масажът трябва да бъде направен поне половин час преди хранене или 40-50 мин. след това;
  • Подходяща е температура в помещението в границите на 23-25°С.

Има някои противопоказания за масаж като висока температура на бебето, кожна инфекция, тежка атрофия, бъбречно заболяване или вроден сърдечен порок.

Също така трябва да се следи и реакцията на бебето. Ако не му е приятно, подновете процедурите след няколко дни.

Препоръчително е  също да не се прави масаж няколко дни след имунизация.

Кои са най-елементарните движения и гимнастики?

Продължителността на масажа е добре да бъде 15-30 мин., макар че дори 5-10 мин. ще бъдат полезни за бебето. Използвайте масажно олио, специално за бебета или растително масло, като не го нанасяте директно, а го разтриете първо върху дланите си.

Масажът е добре да бъде направен в последователност, започваща от ръцете, към гърдите, корема, краката и накрая гърба. Използвайте поглаждане, разтриване, почукване, размачкване, в зависимост от масажираната зона.

Най-елементарните движения включват различни масажни комплекси.

Ръце

За ръчичките се прилагат най-вече поглаждане и разтриване. Хванете с едната си ръка бебешката ръчичка и поглаждайте дланта с палеца на другата, стигайки до всяко пръстче. С цяла длан погладете ръчичката, като започнете от китката и се движите към рамото. Пропуснете ставите и масажирайте ръката само от вътрешната и външната част.

Гърди

Масажът на гърди се прави с ветрилообразни движения, като се следва хода на ребрата по посока на часовниковата стрелка.

Корем

При масажа на корем правете кръгови движения с пръстите на ръката по посока на часовниковата стрелка. Тези масажни движения спомагат за облекчаване на коликите.

Крака

Нужно е да движите пръстите си по ходилото на бебето, а после да погладите цялото краче. Започнете от глезена и се движете към бедрото, а след това обратно, без да включвате ставите. Върху тях може да използвате размачкване.

Гръб

За този масаж трябва да положите бебето по корем. До навършване на 2 месеца първо започнете с по няколко секунди и увеличавайте постепенно времето за лежане по корем. Масажът на гърба става с показалеца и средния пръст на ръцете, като се масажират правите мускули. Движенията трябва да бъдат само надолу и да не включват гръбначния стълб и бъбреците.

За масаж често се прилага и бебешка боуен терапия, но за предпочитане от специалист. Техниката помага много при колики, при спинални травми, против хълцане и др.

Всеки родител може да открие достатъчно информация в книги и сайтове, които са практически наръчници за прилагане на кинезитерапия през първите месеци от живота на детето. От тях можете да научите и каква пасивна гимнастика да направите след масаж.

Системното прилагане на масаж и гимнастика още от първите няколко месеца на бебето ще помогнат за укрепване на организма му и ще подпомогнат по-лесното сядане, пълзене и прохождане.