Плоско стъпало при бебетата

Какви са причините на плоско стъпало при децата?

Детското плоскостъпие (известно още като „дюстабан“) е състояние, при което цялото ходило на детето е в контакт със земята. То е доста често срещано, поради факта, че техните кости и стави са все още изключително меки и гъвкави. Това състояние притеснява родителите и те започват да се тревожат, дали няма да доведе до някакви бъдещи усложнения за тяхното дете. В тази статия ще разберете какво всъщност представлява плоското стъпало, какви са симптомите и има ли нужда от лечение.

Причини за образуване на плоско стъпало:

Повечето бебета и малки деца имат стъпала, при които липсва арка или тя е много малка. Обикновено тя се образува докато растат, най-често между третата и седмата година. Но при някои деца това така и не се случва и тогава вече говорим за „дюстабан“.

Това може да бъде причинено от:

  • Стегнати ахилесови сухожилия
  • Мускулни проблеми
  • Наднормено тегло
  • Неподходящи обувки
  • Липса на физическа активност
  • Проблеми с формирането на костите на краката
  • Генетично наследство

Симптоми за плоскостъпие:

Когато сводът не успее да се развие правилно, това може да доведе до плоскостъпие. В повечето случаи състоянието не изисква лечение. Това обаче не винаги е така. Много зависи от това какво е причинило плоскостъпието на вашето дете. През повечето време, дете с плоски стъпала няма никакви други симптоми, с изключение на външния вид на ходилото. В този случай състоянието се счита за асимптоматично. При липсата на други симптоми, плоскостъпието може лесно да се разпознае, ако забележите, че ходилото лежи изцяло на земята, с малка или никаква видима арка. Също така, когато стоите зад детето, вероятно можете да видите външните пръсти на краката, но не и палеца.

При случаите на симптоматично плоско стъпало могат да се проявят един или повече от следните симптоми:

  • Наклон на петата навън
  • Промени в походката или неловкост при ходене
  • Затруднено движение на крака от една страна на друга или нагоре и надолу
  • Усещане за болка или чувствителност навсякъде от ходилото до коляното
  • Болка или затруднение при носене на обувки
  • Избягване на физически дейности

Ако при детето ви е налице някой от тези признаци, насрочете среща с детски ортопед или педиатър. Той ще го прегледа, търсейки несъответствия във външния им вид, при стоящо и седнало положение, ще тества обхвата на движение и ще наблюдава походката му. Може да назначи и рентгенови снимки, за да определи степента на състоянието.

Методи за лечение и превенция на плоскостъпие:

Плоските стъпала, които не създават проблеми, обикновено не се нуждаят от лечение. Децата с плоскостъпие трябва да носят поддържащи, добре прилепнали обувки, но не се нуждаят от вложки за обувки. Те могат да правят всичко, което правят и техните връстници.

Ако състоянието на вашето дете е симптоматично и все пак изисква лечение, има различни нехирургични възможности, които според традиционната и народната медицина биха имали най-добри резултати при плоско стъпало:

  • Лекарства

Ако изпитва болка и/или възпаление, може да му бъдат предписани медикаменти за справяне с дискомфорта.

  • Промяна на нивата на активност

Може да се наложи временно намаляване на дейностите, които причиняват болка в краката. Може също да се наложи избягване на продължителни периоди в изправено положение или ходене.

  • Ортопедични стелки

Специалните ортопедични стелки и вложки за обувки помагат за поддържане структурата на свода и подобряване на походката. От изключителна важност е да се посъветвате с лекар, който да ви насочи към избора на правилния продукт за вашето дете, защото в противен случай може да има обратен ефект.

  • Физиотерапия

Лекар може да назначи специална гимнастика и упражнения за раздвижване и разтягане, особено когато плоското стъпало е причинено от проблеми с ахилесовото сухожилие.

  • Индивидуални обувки

В специализираните магазини има специални обувки за деца с плоскостъпие, които могат да облекчат състоянието и неразположението. Такива могат да бъдат изработени и индивидуално, според размера и формата на крачетата на вашето дете.

  • Масаж

Масажът на краката и в частност на стъпалата може да има много благоприятно въздействие при деца с дюстабан. Той може да се прави с помощта на специален масажор за крака или масажиращо килимче, върху което да ходят или играят.

Плоските стъпала са част от нормалното развитие на по-голямата част от малките деца и нямат дългосрочни последици. Различните методи за лечение на по-големи деца с постоянно болезнено плоскостъпие имат добри резултати в приблизително 90 процента от случаите. Ако се притеснявате за правилното развитие на крачетата на вашето дете е препоръчително да се консултирате с лекар.