Световната седмица наближава. Виж най-важното, което трябва да знаеш за кърменето

Всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни се отбелязва Световната седмица на кърменето. Инициативата се провежда за първи път през 1992 г. и е подкрепена от СЗО, УНИЦЕФ и редица правителствени и неправителствени организации. Основната ѝ цел е да подчертае значението на кърменето, да го насърчи и популяризира и да подобри здравето на бебетата и майките по целия свят. Световната седмица насочва вниманието на обществата към огромните ползи от кърменето не само за здравето на бебетата, но и за това на майките, защитавайки и подкрепяйки правото на жените да кърмят навсякъде и по всяко време.

Не бива да се заблуждаваме обаче, че кърменето, особено в началото, е процес, който върви съвсем гладко. То по-скоро е умение, което трябва да се усвои и усъвършенства. Естественото изживяване – силно любящо и свързващо майката и бебето, може да бъде стресиращо, ако храненията не протичат съвсем по план.

Ето какво трябва да знаят младите майки за кърменето на новороденото бебе:

Кърмата идва на три етапа

Може би ще се изненадате да научите, че в началото кърмата се променя всяка седмица, а съставът и консистенцията ѝса предназначени да отговаря на точните нужди на новороденото. Първите 3-4 ден след раждането се отделя коластра, която е много полезна за формирането на имунитета му. След осмия ден тя се трансформира в т. нар. преходна кърма, последвана от вече зрялата кърма.

И бебето и майката се нуждаят от практика

За някои бебета сученето се случва лесно и бързо. Но за други е необходима малко повече практика, за да овладеят това умение и нещата да тръгнат по естествения им ред. Тези съвети могат да помогнат:

  • Настанете се удобно;
  • Уверете се, че и на мъникът му е удобно – възглавниците вършат чудеса;
  • Насочете кърмачето и стимулирайте рефлексите му;
  • Не се притеснявайте да поискате помощ, ако се нуждаете;
  • Не се отказвайте при неуспех.

Кърменето е работа на пълен работен ден

Новородените трябва да се кърмят на всеки два до три часа в началото и отнема немалко време. Храненето приключва, когато бебето е изцедило напълно поне една гърда. При новородените това може да отнеме между 20 и 45 минути.

Намирането на правилната позиция за вас е изключително важно

Изборът на позиция за кърмене, която е най-добра за вас, прави кърменето много по-приятно и лесно. Експериментирайте, докато намерите перфектната.

Ако се нуждаете от помощ и подкрепа, не се смущавайте да я поискате

Ако имате проблеми с кърменето, знайте, че не сте първата и със сигурност няма да сте последната с такива тревоги. Споделяйте ги. Потърсете подкрепата, от която се нуждаете, за да се справите с проблемите, които възникнат по време на кърмене. Консултациите и курсовете са чудесен път към решението им.

Добре нахранената майка означава добре нахранено бебе

Казано е, че ние сме това, което ядем. Тази философия става два пъти по-важна, когато кърмите, защото и бебето яде същото като вас. Въпреки че не е нужно да се вманиачавате, здравословната следродилна диета е ключова за успеха на кърменето. Следвайте тези съвети:

  • Пийте много вода;
  • Яжте балансирано;
  • Включете здравословните мазнини към диетата си;
  • Не спирайте витамините, които сте пили по време на бременността.

Кърменето не трябва да е болезнено

Ако усещате болка по време на кърмене, потърсете медицинска консултация. Няколко често срещани причини за дискомфорт са: мастит, запушени млечни канали, разранени или напукани зърна.

Не се тревожете прекалено много за количество мляко

Едно от най-стресиращите неща за новите майки е притеснението дали бебето получава достатъчно мляко. Трудно е да се определи дали произвеждате достатъчно, но не се притеснявайте. Бебето ще ви покаже кога и колко е гладно.

Кърменето е естественият и затова най-добър начин за хранене на новородените и за установяване на връзката дете-майка, но то също така може да бъде лъкатушещо между проби, грешки, успехи и неуспехи емоционално приключение. С търпение и малко упорство ще се справите. Не се отказвайте и не се паникьосвайте, всичко ще бъде наред!