Бременна съм във 2-ри месец: Списък със задачи

Бременна съм във 2-ри месец: Списък със задачи

През втория месец симптомите на бременността ти ще са “във вихъра” си. Те могат да включват: лесна умора и чувство на изтощение, гадене, замайване, често уриниране, копнеж по определени храни, резки промени в настроението. Ще откриеш, че силните миризми (дори и уханията, на които си се наслаждавала преди), започват да те дразнят.

Гърдите ти ще продължат да се уголемяват: зърната “ще изпъкнат”, ареолите ще потъмнеят, можеш да забележиш малки нодули. Хормоналните промени могат временно да ти докарат акне, но при повечето жени кожата се изчиства напълно към края на втори месец и кожата започва да изглежда изключително добре (т.нар. “сияние на бременността”).

Напълно вероятно е от повишеното ниво на естроген лигавицата на носа ти да се подуе и да ти докара чести запушвания на ноздрите и лека хрема – ринит на бременността. Около 30% от бременните имат такива оплаквания, така че не си сама. Венците ти пък ще станат по-чувствителни. Възможно е да получиш запек.

Ето и какво можеш да направиш по тези въпроси и още:

Седмица 5

  • Ако усетиш запушване на носа, инвестирай в добър овлажнител за въздух и назален душ (уред за носни промивки със солен разтвор). С тези два продукта се бориш с отока на лигавицата, чието намаляване значително облекчава ринита на бременността.
  • Добави фибри в менюто си – червата ти ще са особено лениви и е добре да вземеш мерки.
  • Запиши си часове за контролни прегледи при лекаря, който ще следи бременността и отдели време за изследвания на кръв и урина (може да се наложи да си вземеш отпуска за половин ден).

Седмица 6

  • Купи си книги за бременността – можеш да поискаш от лекаря си да ти препоръча такива, или да се довериш на мнението на приятелка, която наскоро е станала майка. Не чети ха
  • отично от форуми – различните становища и лични истории могат само да те объркат и уплашат. Задължително си осигурявай по 7-8 часа сън – прогестеронът ти вече е много висок и ще се чувстваш сънлива по всяко време (особено ако често не си доспиваш!).
  • Експериментирай с различни “лекове” за сутрешно гадене. Миризмите са основният причинител на позивите за повръщане, така че можеш да си носиш екстракт от любимо ухание и дори половин лимон в чантата, от чийто аромат да вдишваш при необходимост. Обезателно пий по 8 чаши вода на ден, защото дехидратацията ще те замае допълнително.

Седмица 7

  • Ако все още не си го направила, ограничи изцяло достъпа си до инсектициди, препарати за отпушване на канали и други опасни химикали. Не излагай себе си и бебето на прекалено горещи температури. Сега е критичен период в растежа и развитието на ембриона, бъди внимателна.
  • С помощта на компетентно медицинско лице, избери подходяща диета за остатъка от бременността. Експертите препоръчват да наблегнеш на храни, богати на следните минерали: калций, фолиева киселина, желязо, йод, витамин B12 и витамин D. Избягвай мазни и/или лютиви ястия – могат да ти докарат неприятни киселини.
  • Можеш да започнеш да правиш упражнения на Кегел (освен ако няма медицински противопоказания за това).

Седмица 8

  • Направи два списъка: първият да бъде за всичко, от което ще имаш нужда по време на бременността, а вторият запълни с приятните неща, които би искала да направиш и местата, които би искала да посетиш, преди да родиш. Изчисли какъв бюджет ще е нужен, за да изпълниш задачите и от двата списъка. Животът с бебе ще е коренно различен, затова порадвай се на свободното си време и си подари развлечения ;).
  • Нека 30-минутна разходка или леки упражнения вече се превърнат в част от ежедневието ти.
  • Започни да носиш малко по-широки дрехи – вредно е да затрудняваш циркулацията на кръвта в тялото си с впити дънки или корсети, когато си бременна (нищо, че не ти личи още).

Към момента твоето бебе е с размери на малинка.

Очаквай скоро: Списък със задачи за третия месец от бременността.