Докога и защо се дава пробиотик на бебе

Пробиотиците се използват за увеличаване количеството на добри бактерии в човешкото тяло, които помагат за правилното храносмилане, абсорбирането на хранителни вещества и борбата с микробите.

Ако в организма има някаква инфекция или възпаление поради дисбаланс в чревната микрофлора, пробиотиците са тези, които оказват първа помощ, особено ако имунната система е слаба.

Понеже всяко бебе развива своята микробиология още в майчината утроба, много е важно да се изгради добра защита още от първия ден с приема на пробиотик.

Защо се дава пробиотик на бебе?

Бебешкият организъм е много уязвим, най-вече този на новороденото. Не е изключено да започнат потенциални проблеми още от първия ден поради недоразвитата храносмилателна система на новороденото, а през първите 3 месеца – на колики или запек, както и киселинен рефлукс.

Бебетата имат нужда от пробиотични бактерии:

  • като средство срещу силни колики, газове, спазми и др. стомашно-чревни проблеми;
  • за по-лесна адаптация на храносмилателния тракт към нови храни;
  • като превенция срещу болести и възпаления като екземи, алергии, респираторни инфекции, развитието на кариес и др.;
  • за подпомагане на имунната система.

Как да осигурим пробиотици на бебето?

За да има детето здрава чревна флора, можете да му осигурите пробиотик по няколко начина:

Чрез кърмата

Майчината кърма снабдява организма с бифидобактерии и лактобацили. Те помагат за правилното усвояване на лактозата.

Чрез пробиотични храни

Не можем да храним мъниците си с твърда храна, особено до 6-месечна възраст, но според много мнения на специалисти и по препоръка на педиатър, опитайте се да включите в храненето кисело мляко. Между 2-ия и 4-ия месец го разреждайте 2:1 с оризова вода и подслаждайте с 5 г захар на 100 г мляко. След 6-ия месец на детето ви киселото мляко може да не се разрежда.

Пробиотични храни са и соевото мляко, и изварата, като те се препоръчват след навършване на 12 месеца. Има специалисти, които смятат, че малко ферментирали зеленчуци също могат да се включат в менюто на по-голямото бебе.

Чрез пробиотични добавки 

Ако все още сте кърмачка, може да използвате и вие пробиотици. На бебе пробиотик трябва да се дава ежедневно до 3 месеца, а след това при въвеждането на нова храна в менюто. Пробиотикът се добавя в млякото – адаптирано или кисело, а ако е на кърма – във вода или директно в устата, ако са капки.

Какви видове пробиотици има?

Пробиотиците, предназначени за бебета, се предлагат най-често под формата на капки или сашета. В зависимост от това се избира как ще се дадат на детето – директно или разтворени във вода, мляко, храна.

На пазара има голямо разнообразие от марки и продукти, но изборът ви винаги трябва да бъде съгласуван с педиатър.

Всеки пробиотик съдържа различно количество щамове бактерии. Счита се, че най-подходящи са щамове като B.bifidum, B.infantis и L.renteri.

Бактериите, включени в пробиотичните продукти, са с различни ползи. Най-често тяхното действие е предназначено за предотвратяване на колики, диарии, газове и спазми на:

  • деца само на кърма;
  • деца само на адаптирано мляко или на смесено хранене.

Обикновено пробиотичните добавки съчетават няколко щама полезни бактерии и действат комплексно, като допринасят за стомашно-чревния комфорт и укрепват имунитета.

Колко време се дава пробиотик на бебе?

До навършване на 3-месечна възраст, даването на пробиотик може да продължи повече от месец. Педиатърът определя не само формата на приема, но и продължителността.

Някои педиатри съветват пробиотиците да се дават до навършване на 1 г. с цел профилактика. Особено важна е ролята им за имунната система, когато организмът трябва да се справя с обработването на химическите процеси в резултат на ваксините.

Пробиотиците поддържат баланса на чревната микрофлора и подсилват имунитета,  като създават основа за здравословен живот в зряла възраст.