Симптоми при никнене на зъби

Никненето на зъбите е процес, който често носи дискомфорт, както на бебето, така и на родителите. Всяко детенце е различно, затова и излизането на зъбите при някои малчугани може да отнеме повече време. Обикновено първите признаци започват, когато мъникът е на 6 месеца, а всички зъбчета се появяват в рамките на 2 години. Бебето започва да усеща болка още преди да видите, че нещо се белее на венците му. За да го успокоите, е важно да знаете кои са симптомите при никнене на зъбите.

Как да разберем, че бебето има болки във венците

Неприятното усещане започва, когато зъбите първо прорязват венците и все още не могат да се видят на повърхността. В този период бебето е по-изнервено, плаче по-често, пъха различни предмети в устата в опит да облекчи болката, отказва да се храни. Освен това се наблюдава и зачервяване на венците или бузите, както и обилно слюноотделяне. Колкото по-навреме забележите тези признаци, толкова по-бързо ще облекчите бебето. При някои деца зъбите изникват по-спокойно и без болка, но при други ситуацията далеч не е такава. Затова обръщайте внимание на мъничето и следете за промяна в поведението му. Подутите и болезнени венци ще потвърдят причината за дискомфорта. Честото будене нощем и неспокойният сън също са подсказка, тъй като болката се засилва през нощта. В някои случаи растежът на зъбите може да включва и температура. Ако телесната температура на съкровището ви е по-висока от 38.9 ° C, то следва да се консултирате с лекар, тъй като това не е нормален симптом, съпровождащ процеса. Хремата, повръщането и разстройството също не са признаци на никнене на зъби, затова ако ги наблюдавате при малчугана, потърсете педиатър.

Кои зъби излизат първо

Важно е да отбележим, че избиването на зъби не е постоянен или последователен процес. След излизането на първото зъбче или първите няколко, може да се наблюдава пауза. Усмивката на малчугана е завършена, когато той е на около 2 години и половина, но тази възраст също може да варира. Ето в какъв ред обичайно избиват различните зъбки на бебето по примерни месеци:

  • Долни предни резци – 6-10 месеца;
  • Горни предни резци – 8-12 месеца;
  • Горни странични резци – 9-13 месеца;
  • Долни странични резци – 10 – 16 месеца;
  • Първи кътни зъби – 13 – 19 месеца;
  • Кучешки – 16 – 23 месеца;
  • Втори кътници – 21 – 33 месеца.

Различната последователност на никнене също не бива да ви тревожи. Би могло да се каже, че ориентировъчно на всеки 6 месеца, бебето се сдобива с по 4 нови зъбчета. Но при някои това може да се случва по-бързо или по-бавно. 

Как да успокоим детето

Няма универсална техника, която да облекчи бебето, но можете да изпробвате различни методи, за да прецените кой е най-ефикасен. Важно е да бъдете търпеливи и да спирате да опитвате да успокоите мъничето. Рано или късно болката ще премине и заедно ще се радвате на новоизникналите зъбки.

 

Масаж на венците

Масажът на зачервените и подути венци ще донесе успокоение на бебето. В повечето случаи натискът помага за облекчаване на болката. Затова и малчуганът пъха всичко в устата си и се опитва да гризе всичко, което види. Измийте добре ръцете си и внимателно, с премерени движения, масажирайте болезнените участъци. Можете да повтаряте тази процедура по няколко пъти на ден при нужда. Силиконовият накрайник също е подходящ за масаж.

 

Охладена гризалка

На пазара ще откриете разнообразни гризалки или чесалки за бебето, чиято цел е именно да помогнат срещу дискомфорта от никненето на зъбките. За максимален ефект ви препоръчваме да изберете вид, който може да се охлади в хладилник или фризер. Тези играчки обикновено са гумени и пълни с течност, която замръзва. Студената повърхност на гризалката ще осигури облекчение. Ако не разполагате с такава играчка, можете да потопите кърпа в чай от лайка и да я охладите, за да постигнете същия ефект. В някои случаи детето предпочита нещо по-твърдо за гризкане, но кърпата ще свърши работа поне за начало. При избор на чесалка, винаги обръщайте внимание на материалите, от които е направена, за да избегнете алергични реакции.

 

Охладена храна

Ако хлапето вече може да яде твърди храни и има няколко изникнали зъбчета, за да облекчите болката, можете да му дадете охладени или замразени меки плодове – например банан. Дъвченето на сушени плодове също ще помогне за отстраняването на дискомфорта. Студената храна идва на помощ в моментите, когато бебето няма апетит заради неприятното усещане във венците. В тези случаи меката храна няма да има ефект, защото именно натискът носи облекчение. Замразената кърма също е подходяща. Можете да я натрошите на малки парченца, които да увиете в кърпа, която бебчето да гризе. 

 

Освен горепосочените съвети е важно да запазите спокойствие и да бъдете търпеливи. Помнете, че този процес е нормален и се случва на всяко дете, съответно и на всеки родител. Болката и плача не са приятни, особено когато имате чувството, че не можете да помогнете на детенцето, но ще отшумят. Нищо не може да успокои бебето така, както вашето присъствие, ласки, прегръдки, дори гласа ви. Пейте му песнички, четете му приказки, гушкайте го – старайте се максимално да отвлечете вниманието му от никнещите зъби и дискомфорта, който причиняват.