Силиконови или каучукови биберони?

Можем ли категорично да посочим по-качествената от тези две материи за изработка на биберони? Разбира се, че не. Ако имаше убедителен победител, нямаше да се радваме на подобно разнообразие от модели от двата материала. Всеки от тях има своите привърженици. Това, което можем да направим, е да ви ориентираме в предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Какви са предимствата и недостатъците на каучуковите

Най-големият им плюс е, че на допир изключително наподобяват кожата на майката. Меки са и за бебето е лесно да изцеди течност от тях. Като недостатък можем да отчетем, че имат лек вкус на каучук и че по-лесно се захабяват. В следствие на честото стерилизиране, по-бързо започват да стават лепкави и трябва да се сменят през не много голям интервал от време.

С какво са по-добри силиконовите

По-трайни и по-лесни са за поддръжка. Материалът е по-устойчив и по-трудно се променя, въпреки стерилизирането. Техен недостатък е, че са по-твърди, и може да създадат дискомфорт за бебето при засукване в началото. При колебание често родителите вземат пробно по един от двата вида и следят как мъникът ги приема.

Как да изберем форма и размер

  • Ясна номерация. Добрите марки имат обозначена номерация, с която ви ориентират кой модел е подходящ за новородени, кой за деца от 3 до 6 месеца и кой – за такива по-големи от 6 месеца;
  • Без корекции. Споменатите по-горе номера разграничават моделите по размера на самата част за засукване, както и по размера на дупката. Ако детето е надраснало възрастта за конкретния размер, просто купете по-голям, а в никакъв случай не разширявайте дупката! Ако го направите, има опасност тя да стане твърде голяма и да води до задавяне. Собственоръчно направеният разрез или дупка нарушават целостта на материала и могат да доведат също и до откъсване и поглъщане на малки частици.

Що се отнася до формата, имате избор между:

  • Анатомичен. Формата е леко сплескана, а дупката е поставена така, че да насочва течността към небцето, а не към гърлото;
  • Кръгъл. Имитира кръглата форма на зърното.

Кога трябва да започнем и кога да откажем използването на залъгалка

Стоматолозите са категорични, че използването на залъгалка е многократно по-добър вариант от създаването на навик за смучене на пръстче. Тъй като пръстчето винаги е с детето и има риск от смукането му до доста голяма възраст, докато залъгалката все пак е предмет, от който то по-лесно може да се откаже. Кога да се случи това? Колкото повече нараства възрастта, по-трудно става отказването. Затова, не пропускайте подходящия период. А той е между 7-я и 9-я месец. По това време малкият човек вече е захранен с твърда храна, а и все още не е осъзнал, че може да протестира. Раздялата става сравнително безболезнено и лесно. Ако обаче моментът съвпадне с мъчително никнене на зъбки, не го стресирайте допълнително. Не му отнемайте успокоителната биба напълно, а започнете по-рядко да му я предоставяте, като я замествате с разнообразни дъвкалки и чесалки за венци.

Още от Baby.bg: защо ни е клипс и какво е биберон за плодове

Докато сме засегнали темата за залъгалките, няма как да не ви напомним за тези две полезни приспособления:

  • Клипс. Бебето непрестанно изпуска или директно хвърля бибата си на земята. Ще си спестите много миене и дезинфекциране, ако се сдобиете с подобно приспособление. С него залъгалката се закача за дрехата или за количката на мъника и при хвърляне просто увисва на верижката;
  • Биберон за плодове. Това, че все още не могат да дъвчат, не означава, че не бива да приемат витамини от плодове. Това устройство прилича на залъгалка, но вместо гумена част има мрежичка, в която се поставя парче плод. Децата с удоволствие прекарват доста време, смучейки вкусната полезна храна, без риск от задавяне.

Ориентирахте ли се в продуктите за най-ранното бебешко хранене? Не приемайте дилемата твърде сериозно. Повечето бебета привикват към това, което им се предложи, и веднъж започнали да употребяват силиконов или каучуков модел, трудно възприемат другия. Така че всичко опира да вашето решение. Единственото, с което не бива да правите компромис, е производителя. Доверете се на проверени реномирани имена, защото качеството е от съществено значение. Вижте последните новости от каталозите на най-популярните марки в Baby.bg!