С бебе през лятото: Как да се справим с обрив от жега

Лятото с бебе може да се окаже предизвикателство, особено когато сякаш от нищото, по кожата на мъничето се появят мънички, червени, раздразнени пъпчици. Логичните въпроси при първия обрив от претопляне са: “Какви са тези пъпки?”, “Какво ги е причинило?”, “Как ще ги излекуваме?”.

Топлинният обрив показва как кожата реагира на твърде висока температура. Наричат го още “обрив от жега” или “милиария”. Той може да засегне всеки, но често се среща при новородени и бебета под 24 месеца.

Когато започнем да се потим, влагата се образува в потните жлези и минава през малки каналчета, за да излезе на повърхността на кожата и да се изпари. При бебетата обаче тези каналчета не са напълно развити, затова и бързо могат да се запушат.

Симптоми на топлинния обрив

Мънички червени подутини, заобиколени от цялостно зачервяване на кожата – така може да се обобщят симптомите на топлинния обрив. Обикновено той се получава в покритите от дрехи части на тялото – подмишници, корем, бедра и интимни части.

При бебета често се наблюдава обрив на врата, раменете и гърдите. Обривът понякога причинява боцкане и сърбене, така че следи за често почесване на рисковите зони.

Кои са причинителите на топлинен обрив?

  • Комбинацията от горещина и прекалено много дрехи върху бебето

Жежък летен ден в стая без климатик лесно може да причини обрив върху нежната бебешка кожа. Аналогично, ако претоплиш стаята на бебчо през зимата и го държиш дебело облечен, рискът също става огромен. За да предотвратиш подобен развой на събитията, трябва да намериш баланс между слоевете дрехи, с които обличаш бебето, и температурата в помещението или навън.

  • Комбинацията от горещина и влага

Ако температурата на помещението е над 27 градуса, достатъчно е бебето да е облечено само в пелена. Влагата, която се задържа в пелената обаче, е достатъчна да “запуши” кожата и да предизвика обрив.

Как да успокоим обрива?

  1. Започни с охлаждане както на стаята, така и на бебето. Ако е лято, намали градусите на климатика или постави вентилатор в бебешката стая, за да намалиш температурата. Облечи бебето в леки, свободни около тялото дрехи, които позволяват на засегнатата кожа да диша.
  2. Ако се мъничето се чеше, можеш да намажеш обрива с успокояващ лосион като каламин или ланолин, но само след изричното одобрение на педиатъра. Някои лосиони и кремове могат да блокират потта и допълнително да възпалят кожата.

Обривът от жега обикновено преминава за няколко дни, но може и да се превърне в по-сериозен проблем. Следи за яркочервени зони по кожата и големи блистери. Ако обривът се променя към по-лошо или се разпространи в необлечени части на тялото, време е за посещение на педиатъра или дерматолога.

Как да предотвратим появата на обрив?

Въздържай се от навличането на бебето с твърде много слоеве дрехи. Избирай леки, памучни материи през лятото (препоръчваме дрешките на Carter’s). Ако намериш правилния баланс между температурата на околната среда и бебешките дрешки, то обрив е малко вероятен. Разбира се, спазвай отлична хигиена при смяната на пелените и не позволявай бебето да остане с влажна кожа под новата пелена.