Какви мерки да предприемем за безопасността на бебето у дома

Създаването на перфектната среда за вашето дете, където да расте и играе в безопасност, не винаги е лесна задача. Домът изобилства от скрити опасности, като шкафове, дръжки, прозорци, первази, ъгли, контакти, а предпазването на детето предвид неговото неудържимо любопитство, е истинско предизвикателство. Изграждането и обзавеждането на едно функционално пространство, където още с появата си малкото бебе да се чувства комфортно и в пълна защита, е първа отговорност изцяло на родителите. Тъй като здравето и сигурността на мъника е основен приоритет на цялото семейство, в тази статия ще ви разкажем какви мерки да предприемете за безопасността на бебето у дома.

Къде е нужно да сложим протектори в дома ни

Още в момента, в който бебето започне да се придвижва пълзейки и да се изправя самостоятелно, то се превръща в един малък изследовател на света около себе си. Този период е изпълнен с доза стрес за родителите, които трябва да осигурят максимална защита и безопасност на средата, в която малкото дете расте.  

Най-често срещаните участъци, където мъникът се наранява, са ъглите и ръбовете на различните мебели, които могат да оставят сериозни синини при удар на малчугана. Ето тук на помощ идват разнообразните предпазни средства, които може да откриете в онлайн магазина на baby.bg. Оптимална безопасност за бебето може да се постигне чрез различните видове протектори:

  • Ъглови протектори: обезопасяват ъглите на детската кошара, печката в кухнята, различните парапети, маси, телевизори и шкафове;
  • Предпазители за контакт: това са едни от най-важните протектори, с които задължително трябва да се сдобиете, защото ръчичките на бебето са бързи и пъргави, а любопитството му да пипне всичко, може да има неприятни последствия;
  • Протектори за врата: позволяват вратата да остане полуотворена, като така ще можете да наблюдавате мъничето от разстояние.

ВИЖ ПРЕДПАЗИТЕЛИ ТУК

Кои са най-полезните прегради за защита на бебето

Предпазните прегради са част елементите за безопасност, специално проектирани за палавите малчугани. Могат да бъдат поставени на стълби, кошара, легло – навсякъде и да послужат като своеобразен параван с цел безопасност и предпазване.

Едни от най-добрите и полезни прегради за защита и безопасност на бебето са тези, които са с лека конструкция и се монтират лесно. Отличен избор могат да бъдат преградите с конструкция от алуминий, здрав плат и мрежа. Много от моделите са обезпечени с нужните винтове и скоби за монтиране, каишки за стабилно закрепване и имат блокираща система срещу инцидентно разгъване.

Скриване на кабели по стените

Изследователският дух на мъниците няма граници и много често кабелите стават основна тяхна цел. Един от най-простите и ефективни начини за тяхното скриване са т.нар. кабелни канали. Освен, основното им предназначение – безопасност за бебето, те са отлично естетично допълнение към интериора. Друго тяхно предимство е практичността, която предлагат, защото винаги ще знаете кой кабел, кое устройство захранва.