Наддаване на тегло на бебе

Колко трябва да наддава бебето по месеци

Теглото и ръстът на бебето са едни от ключовите признаци, че то е в добро здраве и се развива нормално, затова те трябва да се следят редовно при лекарски консултации. Цялостният растеж на детето зависи от различни фактори като гени, хормони, метаболизъм.

Храненето трябва да осигурява всички необходими вещества на мъника – белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и различни микроелементи. Ако се наблюдава добро наддаване, това значи, че бебето се храни добре и усвоява правилно храната. Ако детето не качва достатъчно килограми, е необходимо да се установи причината за това. При кърмачетата е възможно да става дума за недостатъчно количество кърма, което налага допълнителното използване на адаптирано мляко

Кога бебето расте най-много?

Растеж на бебето по месеци

През бременността, с всяка следваща гестационна седмица, теглото на плода се покачва все по-бързо. Веднага след раждането бебето губи грамове, което е абсолютно нормално. Причината за това е загубата на телесни течности. Тази загуба се наваксва бързо още в първите дни. На втората седмица, мъникът обикновено вече е достигнал рожденото си тегло. В първите 3 месеца на детето наддаването трябва да е по около 800 грама на месец. Когато стане на 6-месечна възраст, бебчето добавя около 450 грама месечно. След това наддаването започва да намалява – от 9 до 12 месец се наблюдава увеличаване на теглото с около 300 грама месечно, а след втората година – от около 220 гр. 

Какво да направим, ако наддаването на детето не е достатъчно?

Стойностите, с които се измерва растежа на малчугана, са примерни. Не забравяйте, че при всяко мъниче наддаването на килограми е индивидуално. Ако все пак се притеснявате, че детенцето е недохранено, можете да измерите колко тежи то непосредствено преди хранене и веднага след кърменето. В първите седмици бебето трябва да приема средно между 70-80 мл храна, а след това – по 100-110 мл. Трудно е да се каже с точност каква следва да бъде честотата на кърмене, но би могло да се каже, че мъникът огладнява през около 3 часа.

Ако малчуганът се храни регулярно, но все пак наддаването не е достатъчно, невинаги става въпрос за заболяване. Консултирайте се с личния си лекар, който ще назначи допълнителни изследвания или хранителни добавки, при необходимост. За Ваше улеснение и спокойствие, можете да отбелязвате развитието на мъника в таблица, в която нагледно да записвате ръста и теглото в различните периоди.