Кога се появява коластрата и защо е толкова полезна за новороденото

Подуването и повишената чувствителност на гърдите обикновено са сред симптомите, които подсказват на жената, че е бременна. Още в ранен етап в млечните ѝ жлези започва да се произвежда коластра – първата храна за бебето. Тя представлява гъста сладникава течност със светложълт цвят и с висока хранителна стойност – повече от 150 ккал на 100 грама. 

Бъдещите майки се вълнуват изключително много от въпроси, като:

  • Какво представлява коластрата
  • Кога се появява
  • Защо е толкова полезна за бебето

В тази статия ще се опитаме да ви дадем подробна информация, свързана с тази жизнено важна течност за вашето бебе и нейните ползи за неговото развитие.

Какво представлява коластрата

Често сравнявана с мляко, това всъщност е първата течност, която се отделя от млечните жлези на майката. Тя има редица ползи за новороденото, за които ще говорим малко по-нататък в статията.

Като цяло, това е първата и най-важна храна, която приема бебето, осигуряваща му всичко необходимо за правилното развитие и растеж.

Трябва да знаете, че нейният цвят се различава от цвета на кърмата. Тя е по-гъста и по-жълтеникава. Съставът ѝ също се различава в зависимост от специалните нужди на бебетата.

Кога се появява коластрата

Веднага щом тялото на жената претърпи хормонални промени по време на бременността, тя започва да произвежда коластра. Това се случва още през първия триместър, но хранителната течност се освобождава в минимално количество, така че не всички бременни я забелязват. 

Количеството и интензивността на секрецията на тази течност в началото на бременността е строго индивидуално при всяка бъдеща мама.

През втория триместър все повече жени започват да забелязват леко замърсяване на бельото си. А през последните месеци голяма част от бременните вече са се сблъсквали с определени ситуации, в които тази гъста течност се отделя активно от гърдите им.

Ситуациите, които провокират отделянето й, включват:

  • горещ душ, вана, сауна
  • горещи напитки
  • масаж на гърдите
  • секс
  • стрес (както положителни, така и отрицателни емоции)

Това е нещо напълно нормално, затова не бива да се притеснявате.

Както стана ясно, отделянето на малко количество коластра още през първите седмици от бременността е често срещано. Ако обаче тя не се появи при вас до раждането, не се притеснявайте, това също е нормално.

Ако отделяната течност е толкова много, че дори цапа дрехите ви, вземете специални сутиени за еднократна употреба за кърмачки. Не забравяйте да ги сменяте редовно!

Мийте често гърдите си с топла вода и не използвайте сапун. Ако е необходимо, изберете нежни продукти за грижа за кожата с неутрално pH.

Избършете с мека кърпа, без да наранявате зърната.

Не се опитвайте да изцеждате и да масажирате гърдите си. Изкуственото предизвикване на лактация може да провокира повишен тонус на матката.

Защо коластрата е толкова полезна за новороденото

Тази изключително важна за бебенцата течност е много концентрирана и богата на протеини и други хранителни вещества. Поради тази причина, дори и малко милилитри от нея засищат за дълго време мъничкото коремче на бебето. Коластрата е с ниско съдържание на мазнини и е лесна за усвояване, но в същото време може да осигури на мъничето всички основни съставки за оптимален старт на развитието. И може би най-важното е, че играе решаваща роля за формирането на имунната система на бебето. Отличителни свойства на тази хранителна течност са високото съдържание на защитни кръвни клетки (неутрофили, макрофаги) и уникални защитни молекули срещу вируси и патогенни бактерии (олигозахариди, имуноглобулини, лизозим, лактоферин и др.).

Кърменето е много важно за всички деца и е хубаво да започне веднага след тяхното раждане. Както вече обяснихме, първата храна на бебето е именно майчината коластра, която му предоставя всички необходими витамини и минерали, спомага за нормалното му развитие и подсилва имунната му система. Ето защо тя е толкова ценна, че дори се нарича „течното злато“.