Кои материи са подходящи за бебешко одеяло?

Какви одеяла трябва да има бебето

То е съвсем малко и не може нито да се придвижва само, нито да изрази мнение за това как го обличате или с какво го завивате. Ето защо отговорността се пада изцяло на вас. През първите месеци от живота си то прекарва по-голямата част от времето в сън. Завивките, от които ще се нуждае за това свое основно занимание, са:

  • Одеяло за изписване;
  • За креватчето;
  • За количката.

Каква ще бъде всяка от тях зависи в най-голяма степен от сезона на раждането.

С какво да го завиваме през зимата

Дори времето навън да е студено, важно е температурата на въздуха в детската стая да е постоянна. Внимавайте обаче да не претоплите помещението. Препоръчителната температура е между 20 и 22 градуса. Ако я поддържате в тези рамки, бебето може да е облечено с памучно боди плюс горен кат дрешки от по-плътна материя (плюш, полар, дебел памук) и да е завито с една пухкава завивка. Одеялото може да е памучно с пълнеж (от пух, полиестерни влакна или бамбук). Добър избор за студените дни са и чувалчетата с цип. Те гарантират, че телцето на мъника ще е обхванато от всички страни и запазват добре телесната температура.

Кои са подходящи за пролетта и лятото

Ако детето е родено през топлите месеци, може да заложите на леко покривало от полар или от капитониран памук. За най-горещите дни ще е достатъчна и съвсем тънка завивка от един слой.

Коя материя е най-подходяща за изписването

Готовите комплекти за изписване често ви подсказват в избора. Завивките в тях обикновено са меки, приятни на допир и с пълнеж (полиестерни, бамбукови или с пух). Повърхността им може да е памучна или плюшена. Някои видове са с копчета или цип, за да може в тях по-лесно да се закопчае ценното вързопче. Още по-хубавото е, че те са с компактни размери, което ги прави подходящи за универсална употреба. Можете да ги ползвате в количката при разходка, както и да ги носите със себе си, когато пътувате с детето.

Какво да имаме предвид при покупка – съветите на Baby.bg

  • Плетените модели може да крият риск от отделяне на влакна и от поглъщането им;
  • Пълнежът от синтетични влакна е най-лесен за поддръжка, защото лесно се пере и бързо изсъхва;
  • Поларът е доста практична материя, не само заради лесните инструкции за пране, но и защото е дишаща материя;
  • Моделите с вълнен пълнеж са доста топли, но са тежки за новороденото. Може да ги използвате, когато мъникът укрепне;
  • За да се избегне рискът от прегряване, добре е да имате две одеяла (по-плътно и по-тънко), за да имате възможност да добавяте и махате едното при нужда.